IN.OK z České Třebové 9/18

Publikováno 23.10.2018 08:47 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

---------------------------------------------------------------------------

 

 

INTERNETOVÉ OKÉNKO

Číslo IX. / 2018

 

 

 

Oblastní odbočky SONS ČR z. s.

 Česká Třebová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vydává:          SONS ČR, z.s. Oblastní odbočka Česká Třebová

Mlýnská 900, Česká Třebová 560 02

Tel.: 465 535 325

Email: ceskatrebova-odbocka@sons.cz

 

 

 

 

KONTAKTY:

                   Adresa:   OO SONS ČR z.s., Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová 

                   Telefon:  465 535 325,   mobil:   607 657 188

@        email:  ceskatrebova-odbocka@sons.cz

FB       Články a fotografie naleznete také na facebooku pod

           SONS Česká Třebová a na www.sons.cz/ceskatrebova 

 

Provozní doba:

Pondělí       9:00→12:00  ↔  14:00→16:30hod.

Středa         9:00→11:30  ↔  12:30→16:30hod.

Osobní schůzky si prosím rezervujte telefonicky předem, abychom Vám

mohli poskytnout co nejkomplexnější služby a poradenství.

 

 

 

Rada oblastní odbočky...

 

Předseda: Ivo Psota      

Místopředseda: Marie Svobodová

Pokladní: Elena Simonová

 

Život odbočky…

 

Gratulace a přání,

našim členům zasíláme poštou osobní přání k životnímu jubileu a k narozeninám.

Vydáváme čtvrtletně „OKÉNKO“ tj. zkrácená verze informací o činnosti oblastní odbočky.

Klubová činnost, probíhá dle plánu:

Každé pondělí – Německá konverzace od 14:00 – 16:00 hod..

Lichou středu – Zpívánky od 14:00 – 16:00 hod.

Sudou středu – Šikovné ruce od 13:00 – 16:00 hod.

Turistika – každý pátek, bližší informace v kanceláři.                                                                               

ČLÁNKY o zařijových aktivitách

Turistické šlápoty…

 

  1. září - trasa 10 km. Cíl: Žampach - Letohrad.

Náš dnešní výlet začal na autobusovém nádraží, kde jsme nastoupili do autobusu, který nás odvezl do Ústí nad Orlicí a dál do obce Žampach. Nejprve jsme si prohlédli arboretum, které je součástí zařízení Domov pod hradem Žampach a které udržují jeho klienti. V arboretu najdete vzácné ale i běžné rostliny, keře i stromy, které jsou označeny popiskami. Nachází se zde také výhledové místo odkud je výhled na část Orlických hor, Suchý vrch a část pohoří Kralického Sněžníku. Naše další cesta vedla přes obec Písečná, kde se nachází historický objekt Mlýn Písečná, jehož prohlídku si necháváme na další návštěvu tohoto koutu našeho kraje. Po žluté TZ pokračujeme až do Letohradu, kde v nádražní restauraci neodoláme nabídce jídel. Tato restaurace - samoobsluha je široko daleko vyhlášená dobrým jídlem. Posilněni sedáme do vlaku a odjíždíme s přestupem v Ústí nad Orlicí domů.

Vycházka, byť trochu terénně náročnější se nám vydařila, počasí nám přálo a my se těšíme na další pátek.

Účastnili se 4 turisti.

 

 

  1. září - trasa 7 km. Cíl: okolí České Třebové

Za nepříznivého počasí jsme se vyšlápli do okolí našeho města. Pěšky jsme se vydali přes park Javorka do údolí zvaného Křivolík, pokračovali lesní cestou okolo Pravěké osady na Kozlovský kopec, který je 601 nad mořem. Na kopci se nachází rozhledna a restaurace Maxe Švabinského. Využili jsme otevřené restaurace a zastavili se na oběd.

Po občerstvení jsme se ubírali k domovu. Výlet se vydařil i přes nepřízeň počasí vždyť správný turista šlape za každého počasí. Účastnilo se 12 turistů.

 

  1. září - trasa 8 km. Cíl: Lupěné - Zábřeh na Moravě

Dnešní putování začalo na vlakovém nádraží a zakoupením jízdenky do cílové stanice Lupěné. Tuto lokalitu jsme již navštívili několikrát a vždy zde objevíme něco nového,

pěkného a zajímavého. Pěší putování začalo zostra, museli jsme zdolat úvodní stoupání.  Do kopečků chodíme v našem kraji skoro stále, ale po vystoupení z vlaku, kde se člověk rozsedí je následný start trochu pomalejší. Nicméně po zdolání úvodního stoupání jsme přišli na pohodovou cestu. Procházka za slunného dne podzimní přírodou s letními teplotami podél řeky Moravská Sázava má své kouzlo. Řeka pramení na Bukové hoře, která se nachází poblíž obce Červená Voda. Oblast Bukové hory je vyhlášeným lyžařským centrem.

Mezi chvilkou místopisu nás cesta dovedla až do Zábřehu na Moravě, cíle naší cesty. Zde jsme si dali dobrý oběd a následně se vydali vlakem zpět domů.

 

  1. září - trasa 10 km: Cíl: Moravská Třebová a okolí.

Svátek, nesvátek, my šlapeme dál. Náš tradiční výlet v tento sváteční den směřoval do Moravské Třebové. Dnešní putování směřovalo na vrchol, který se nachází nad městem a jmenuje se Křížový vrch. Cesta vede podél čtrnácti kapliček – zastavení až na vrchol, kde se nachází velké sousoší Kalvárie a odkud je nádherný výhled do okolí. Po prohlídce poutního místa jsme se vrátili zpět do města a po TZ jsme se vydali na rozhlednu Pastýřka, druhému cíli našeho výletu. Stoupání k rozhledně bylo náročné, ale zvládli to všichni.  Na rozhlednu vystoupali již jen Ti nejzdatnější, ale pěkný výhled byl i z lavičky pod rozhlednou. Jelikož nás provázelo slunné počasí po celý den, byly výhledy tzv. jedna báseň. Po návratu do města jsme se zastavili na zasloužený oběd a pak již cesta na nádraží a vlakem domů.

 

Další aktivity

26.září. – Václavské posezení je společenské setkání v našich prostorách. Dobrovolníci připravili občerstvení, které je nabízeno účastníkům za rozumnou cenu. Hudební doprovod zajišťovali členové naší odbočky.  Posezení se vydařilo. Účast 41 lidiček.                                                                                                                                                           Připravil I.P.

 

TAJNÝ ZÁJEZD 2018

Je tu září a s ním i náš tradiční TAJNÝ ZÁJEZD. Letos jsem měl možnost akci zajistit od B do Z. Záměrně nepíši od A, protože autobus zajistil můj kolega.

Slunce svítí, počasí přesně podle objednávky, autobus plný, tak můžeme vyjet. Kam? To vím jen já, pan šéf a pochopitelně řidič.

Za 90minut už vystupujeme v Hanáckých Benátkách. Náš průvodce na nás již čeká. Naplánovaná je procházka centrem krásné Litovle s výkladem o historii i současnosti města. Nečíz, náměstí, Park Míru, rybníky, gymnasium a je čas na oběd v restauraci Záložna.

Po doplnění žaludků a sil nástup do autobusu a přesun z města do přírody. V Horce nad Moravou se nachází Sluňákov – centrum ekologických aktivit. My máme v plánu prohlédnout si galerii v přírodě . Vstupujeme do Rajské zahrady, Lesního chrámu, Sluneční hory, zkoušíme interaktivní přírodní prvky a procházku zakončujeme u rybníčka kde hospodaří bobří rodinka. V místním Ičku následuje občerstvení, kávička a zákusky.

Je tu 16:30 tak všichni na palubu autobusu a odjezd domů.

Podle slov účastníků zájezdu byl program originální a domů se vrací nabití novými informacemi a poznáním. Snad i také pozitivní energií, které je v těchto místech nakumulováno spousta.

Naše díky patří průvodci panu Popelkovi ze Sluňákova a řidiči firmy Drumel, a CO. s.r.o., který nás v pořádku dovezl zpět domů

Na Hané je krásně a budu rád, když Vás moje krátká reportáž inspiruje při vymýšlení kam za zážitky.

Jakub KUboš Kročák

 

Integrační den v Ústí nad Orlicí – 25. září 2018.

Naše oblastní odbočka SONS ČR. z.s. se již tradičně účastnila sedmého ročníku Integračního dne v Ústí nad Orlicí.

Letos se náš stánek stal součástí soutěže, pro žáky základních škol pro které jsme připravili několik kvízových otázek. Potěšilo nás, jak jsou děti informované v oblasti zrakově hendikepovaných osob a když nevěděli rádi jsme poradili a vysvětlovali. Návštěvníky jsme seznamovali se službami, které SONS poskytuje, co nabízí členství v SONS, se sbírkou BÍLÁ PASTELKA atd.

Počasí bylo letos opravdu nepřející. Zima a déšť nás provázeli celý den což bylo na venkovní akci nepříjemné.

Rádi jsme ale rozšířili informace o SONS ČR. z.s. do povědomí veřejnosti.

Jakub KUboš Kročák

Závěr…

Vážení čtenáři děkujeme Vám za čas, který jste strávili při čtení našeho časopisu. Prosím, napište nám Vaše nápady a postřehy.

Děkujeme za podporu

 

 

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.

v České Třebové a jejich příznivců.