IN-OK-net

Publikováno 11.12.2020 22:13 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTERNETOVÉ OKÉNKO

11/12. vydání v roce 2020.

 

 

 

Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.

v České Třebové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.

v České Třebové a jejich příznivců.

 

 

Vydává:         SONS ČR, z.s. Oblastní odbočka Česká Třebová

Mlýnská 900, Česká Třebová 560 02

Tel.: 465 535 325

Email: ceskatrebova-odbocka@sons.cz

 

 

 

KONTAKTY:

                    Adresa:   OO SONS ČR z.s., Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová 

                    Telefon:  465 535 325,   mobil:   607 657 188, 778 468 640

@        email:  ceskatrebova-odbocka@sons.cz

www  Články a fotografie naleznete na www.sons.cz/ceskatrebova

                                                                 www.sonsct.rajce.idnes.cz

 

 

Provozní doba:

Pondělí       9:00→12:00  ↔  14:00→16:30hod.

Středa         9:00→11:30  ↔  12:30→16:30hod.

Osobní schůzky si prosím rezervujte telefonicky předem, abychom Vám

mohli poskytnout co nejkomplexnější služby a poradenství.

 

 

Rada oblastní odbočky...

 

Předseda:                      Ivo Psota

Místopředsedkyně:       Marie Svobodová

Pokladní:                       Elenka Simonová

 

PŘIPRAVUJEME

 

                 ►      1.1.    Novoroční výstup na Kozlov. Sraz ve 12 hodin v parku Javorka.

                 ►                Novoroční turnaj v kuželkách – termín bude upřesněn v okénku.

                 ►      18.3. Jarní posezení v naši klubovně od 14hod.

 

Zájmové kluby v roce 2021 začínají následovně:

 

                 ►      4.1.    Německá konverzace – každé pondělí od 14.hod.            

                 ►      6.1.    Zpívánky – každý lichý týden ve středu od 14.hod.  

                 ►      13.1.  Šikovné ruce – každý sudý týden ve středu od 13.hod.    

                 ►               Turistika – v pátek dle předchozí domluvy a za příznivého počasí.

 

V případě, zhoršení epidemiologické situace budou změny programu !!!

 

 

 

 

DEZINFEKCE a ROUŠKY

Na naší odbočce v České Třebové je stále k dispozici pár desítek antivirotických dezinfekcí pro naše klienty, jež odbočka dostala darem od Nadace prof. Vejdovského.

Pokud máte zájem, můžete si je vyzvednout osobně u nás v kanceláři,

případně nás telefonicky kontaktujte a dohodneme si předání.

 

 

CO SE DĚLO

 

Sbírka Bílá pastelka

 

Milí členové a čtenáři,

jistě víte, že dne 12. – 14. října 2020 probíhala již tradiční sbírka Bílá pastelka. Tato sbírka je směřována k Mezinárodnímu dni Bílé hole a její výtěžek je použit na podporu služeb pro osoby se zrakovým postižením.

V letošním roce proběhl již 21. ročník. Přesto byl pro nás tento ročník jiný.  Vzhledem k opatřením, která přináší koronavirová krize nebylo do poslední chvíle jasné, zda sbírka bude umožněna v rozměru, jaký již známe, tzn. prodejem pastelek v ulicích měst. Organizátoři sbírky tedy operativně vymýšleli nové a nové možnosti, jak oslovit co možná nejvíce lidí a přitom neohrozit ani je ani sebe. Proto jste mohli zaznamenat, že letošní sbírka probíhala i trochu virtuálně a byly využívány bezkontaktní formy přispění.

K naší velké radosti bylo možné, při dodržování všech bezpečnostních opatření, uskutečnit i fyzický prodej bílých pastelek (symbolizujících  bílou hůl). Tak jak je většina lidí zvyklá.

Velice si vážíme náklonnosti všech, kteří se na sbírce podíleli a zvláště pak DOBROVOLNÍKŮ, kteří v této nelehké době a za nepřízně počasí (pršelo a byla velká zima) vyrazili do ulic.

Ještě jednou DĚKUJEME dobrovolníkům, ale i všem, kteří jakoukoli formou přispěli.

 

Díky Vám se v letošním roce podařilo vybrat krásnou částku

1 110 109Kč

 

V naší oblasti se vybralo

23 546Kč

 

                                                                                                                      Připravila: Jana Kašková   

 

 

 

Turistické šlápoty…

 

čas letí jako voda a již je zde prosinec a my můžeme pomalu zhodnotit činnost klubu turistů oblastní odbočky SONS ČR z.s. Česká Třebová.

Tak tedy, zde je malé připomenutí činnosti našeho klubu turistů, kteří se scházejí pravidelně každý pátek od jara do podzimu, pokud to jenom trochu šlo když „covídek“ a počasí dovolilo. 

     Turisté se především vydávali do okolí našeho města.

Pěšky, autobusem nebo vlakem se přepravovali k výchozímu bodu. Navštíven byl například Kemp Western Vochtánka pod hradem Potštejn na břehu Divoké Orlice a známá cukrárna v Potštejně. Nebo Tvrz Orlice u Letohradu, která se nachází, pro změnu na břehu řeky Tiché Orlice. Vždy, když naše putování končí v Letohradu, neopomeneme si zajít na oběd do nádražní restaurace na vyhlášený řízek.

Jiná trasa nás zavedla ke kapli Panny Marie Celenské s Mariánskou studánkou, která je ukrytá v lese poblíž obce Rychnov na Moravě. Neopomenuli jsme si zopakovat vycházku k Zámečku ležícího poblíž Lanškrouna a následně se projít podél tamních rybníků a zastavit se v Lanškrouně na výbornou zmrzlinu.

Nemohu také nenapsat o zajímavém putování na Lucký vrch, odkud je nádherný výhled. Vrch se nachází poblíž Borové u Poličky. Další zajímavá výprava byla z Jablonného nad Orlicí do Čenkovic, které jsou známé jako zimní lyžařské středisko ležící na úpatí Suchého vrchu.

Do Moravské Třebové jezdíme motorákem. Trať se klikatí pod úpatím Hřebečského hřbetu. Vlak zde jede pomalu, takže si cestující jízdu může vychutnat, například při dobrém počasí lze zahlédnout pohoří Kralického Sněžníku nebo vrcholky Jeseníků.

Hřebečský hřbet jsme navštívili při putováním k rozhledně Stážný vrch. Je zajímavé, že k rozhledně nevede žádná turistická trasa. Do Koclířova jsme dojeli autobusem ze Svitav, dále jsme pokračovali pěšky. Rozhledna má neobvyklou podobu těžní věže a symbolizuje vyztužení hornických štol, nachází se pod Strážným vrchem (který je 610 m.n.m.) ,  poblíž obce Nová Ves a Kunčina.

Vážení přátelé, nemám v úmyslu zde popisovat jednotlivé trasy a výlety, vybral jsem namátkově, snad ty nejzajímavější, které se uskutečnili v druhé polovině roku. Vedoucí klubu připravuje pro účastníky zajímavé nenáročné trasy, za což mu děkuji.

Bohužel, všechna naše činnost byla poznamenána opatřeními proti covidu 19, jak v jarních měsících, tak na podzim.  Do přírody jsme vyrazili, jak to nejdříve šlo a jak to nejdéle šlo.

Závěrem děkuji všem, kteří se pravidelně účastní našich vycházek. Doufejme, že se epidemiologická situace uklidní a my, budeme moci opět vyrazit do přírody a za poznáním. Tak například tradičně 1. ledna na Novoroční výstup na Kozlovský kopec.

Děkuji, že jste článek dočetli až do těchto míst.                  

                                                                                                                        Připravil: I. Psota

 

VÁŠ NÁKUP POMÁHÁ

 

níže Vám předkládáme jedinečnou možnost pomoci naší organizaci prostřednictvím internetového nákupu široké škály zboží a služeb na webu www.givt.cz

Většina lidí na internetu nakupuje oblečení, obuv, věci do domácnosti a nyní také vánoční dárky.

Kouzlo tkví v tom, že vybraný internetový obchod po vašem nákupu zasílá několik procent z ceny nákupu na naši organizaci, pokud ji zvolíte. Nakupující to nestojí vůbec nic a přitom přispějí na dobrou věc.

Můžete tuto informaci předat svým rodinným příslušníkům, přátelům a kolegům.

Částka zaslaná na náš účet prostřednictvím givt.cz nám všem pomůže.

Jak na to:

Před nákupem navštivte www.givt.cz a hned na úvodní stránce uvidíte dvě políčka, z nichž v levém vyberete internetový obchod, kde chcete nakupovat a v pravém vyberete naši organizaci SONS - Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, z.s. Potom kliknete na zelené políčko Zahájit nákup, na následující stránce se pak buď můžete přihlásit nebo nakoupit anonymně.

Po kliknutí na jednu z těchto variant se dostanete na stránky vámi vybraného internetového obchodu a již nakupujete, jak jste zvyklí.

 

Děkuji za Vaši pomoc a podporu!

 

 

3 NOVINKY V PŘÍSTUPU K INFORMACÍM OHLEDNĚ COVID-19

pro osoby s těžkým zrakovým postižením

 

První z nich se týká problémů těžce zrakově postižených s dopravou na odběrná místa v případě potřeby PCR testů. Nevidomí mohou mít problém sehnat doprovod k odběru, aniž by někoho dalšího vystavili riziku nakažení, a cestovat často nemohou jinak než veřejnou dopravou, což představuje opět další riziko. Podmínky testování zrakově postižených z podnětu SONS řešila odborná skupina pro přístupnost veřejné správy při Vládním výboru pro osoby se zdravotním postižením. Níže předáváme vyjádření předsedkyně odborné skupiny Nicole Fryčové k této věci:

„Lidé, kteří nemají možnost dopravit se ke stacionárním odběrovým místům z důvodu snížené schopnosti pohybu, orientace nebo nepříznivého zdravotního stavu, mohou využít mobilní odběrové týmy. Indikovat je mohou krajské hygienické stanice nebo praktičtí lékaři. V takovém případě dorazí mobilní odběrový tým přímo do Vašeho bydliště, kde Vám bude proveden odběr vzorku.  V případě, že jste takovou osobou, informujte příslušnou krajskou hygienickou stanici či Vašeho praktického lékaře, že žádáte o odběr vzorku v místě Vašeho bydliště.“

 

Druhou novinkou je nový oficiální Covid Portál na adrese covid.gov.cz, jehož snahou je podávat všechny důležité informace k epidemii přehledně a srozumitelně na jednom místě. Portál je dobře přístupný s odečítači a obsahuje přímo i sekci pro zdravotně postižené, v níž se informace, jako je ta výše, budou průběžně objevovat. Je tedy dobré o tomto webu vědět.

 

A nakonec, ti, kdo by chtěli mít přehled o tom, co je ve kterých stupních tabulky PES povoleno či zakázáno, si tyto informace mohou v přístupných formátech TXT a XLSX stáhnout z následující adresy na webu SONS:

www.sons.cz/pes-pristupneinfo

                                                                                                                          Připravil: Jan Šnyrych

 

 

Těšíme se na vás v novém roce

Pracovníci oblastní odbočky SONS ČR, z.s.

Česká Třebová

 

Jana Kašková a Ivo Psota  

 

 


Obrázky