Hlasujte pro projekty SONS v prodejnách Tesco

Publikováno 29.06.2023 13:15 Šváb Radek


Obrázek

SONS ČR, z. s. uspěla se svými třemi projekty v první fázi programu „Vy rozhodujete, my pomáháme“ společnosti Tesco Stores ČR a projekty postupují do hlasování veřejnosti v termínu 10. 7. – 6. 8. 2023.

A jak probíhá hlasování?

Za každý nákup v Tesco obdržíte na pokladně žeton. Ten poté vhodíte do hlasovacího boxu projektu, který se Vám nejvíce zamlouvá. Kromě našeho projektu probíhá na prodejnách hlasování o dalších dvou projektech. Budeme velmi rádi, pokud se rozhodnete hlasovat právě pro nás.

První je projekt Příprava speciálního popisu trasy pro nevidomé a hlasovat pro něj můžete na následujících prodejnách:

  • Tesco Express Praha Moskevská, Moskevská 466/62, Praha 10
  • Hypermarket Praha Eden, U Slávie 1527/3, Praha 10 – Vršovice
  • Tesco Express Praha Bělocerkevská, Bělocerkevská 1305/34, Praha 10
  • Tesco Express Kodaňská, Finská 600/2, Praha 10

Získané finanční prostředky využijeme na tvorbu speciálního popisu trasy vypracovaného Navigačním centrem SONS. Takový popis trasy obsahuje nejen čísla linek MHD a zastávek, postupně název ulic a směrů odbočení, ale hlavně také podrobnosti, jakými jsou např. vzdálenosti k nejbližší odbočce, kde se nachází přechod od kraje křižovatky, zda auta jezdí z obou směrů či jen jednoho, zda jsou na cestě zahrádky restaurací, výkopy apod.

 

Druhým projektem je Vydávání časopisu Zora v Braillově písmu pro nevidomé a hlasovat pro něj můžete na následujících prodejnách:

  • Tesco Express Praha Arbesovo náměstí, Arbesovo náměstí 8/275, Praha 5
  • Hypermarket Tesco OC Nový Smíchov, Radlická 1b, Praha 5, 150 00
  • Tesco Express Praha Svobodova, Svobodova 1961/1, Praha 2
  • Supermarket Tesco Hráského, Hráského 2231/25, Praha 11 – Chodov

Cílem projektu je podpořit vydávání čtrnáctideníku Zora, který je plný informací z nejrůznějších oblastí – zdraví, volný čas, sport, právo, životní příběhy a inspirace. Již od roku 1917 tak přináší nevidomým lidem, kteří neovládají dobře telefony nebo tablety, možnost číst časopis v Braillově písmu.

 

Třetím projektem je Rozvíjení jemné motoriky a soustředění osob se zrakovým postižením a hlasovat pro něj můžete na následujících prodejnách:

  • Hypermarket Tesco Valašské Meziříčí, Masarykova 873, Valašské Meziříčí
  • Supermarket Tesco Zubří, Hlavní 1114, Zubří

Projekt má za cíl pořízení zvukové střelby pro zrakově postižené, kdy je střelec naváděn zvukem, který se mění podle dopadu paprsku z laserové pistole na terč. Právě tato aktivita pomáhá osobám se zrakovým postižením rozvíjet jemnou motoriku a schopnost soustředění.