Hanácký skanzen

Publikováno 06.08.2016 19:53 Odbočka Olomouc


Obrázek
Začíná: 21.07.2016 13:00
Končí: 21.07.2016 17:00
Kde: Příkazy

Prošli jsme vraty a ocitli se na kompletním hanáckém statku z roku 1875 s přilehlými třemi stodolami z první poloviny 19. století a jedné z roku 1987. Skanzen představuje lidovou architekturu, a je dokladem hliněného lidového stavitelství Hané.  Na obytné a hospodářské prostory navazuje zahrada se starými stromy.

Vždy se ráda dotýkám věcí z minulosti a dotyk mě v myšlenkách přenáší do té doby, které se předměty týkají.  Některé věci, vybavení, hospodářská zařízení si někteří z nás z dětství pamatují.  Když jsem se v dětství setkávala s majiteli statku, nikdy jsem o jejich životě nepřemýšlela. Až ve skanzenu při procházení obytných a hospodářských místností statku. Bylo na co se dívat, ale hlavně vše poznávat hmatem. Obdivovali jsme spousty pomůcek v domácnosti. Mimo nádobí a ostatní kuchyňské potřeby jsme obdivovali ledničku, zařízení na výrobu zmrzliny, mandl, také dobře vybavenou prádelnu. Líbil se nám pokoj s kolébkou a šicím strojem. Také spousta dřevěných hraček.

Bylo úsměvné zasednout do časem sešlých školních lavic, na kterých stála lahvička od inkoustu
a pero. Bylo to pero, do kterého se nasazovaly špičky. Jako prvňáci jsme měly na psaní těžkou ruku. Pera skřípala a špičky se rozjížděly. No a sešity byly plné kaněk, jako tmavých slz.

Hospodářská stavení byla vybavena veškerým zařízením pro práci na statku. Byla zde dokonce místnost pro ševce, konírna. I zde jsme měli možnost obdivovat veškeré hospodářské vybavení
a vzpomínat na krásné chvíle dětství.

Použiji Sokratova slova. Bez minulosti není budoucnosti. Tak si važme každého dne, který můžeme prožít. Přeji krásné, šťastné dny všem.

Eva Zatloukalová


Obrázky

Hanácký skanzen Hanácký skanzen
Hanácký skanzen Hanácký skanzen
Hanácký skanzen Hanácký skanzen
Hanácký skanzen Hanácký skanzen
Hanácký skanzen Hanácký skanzen