Gurmán akce - 3 hodiny, 1 pánev a spousta kuliček

Publikováno 31.07.2025 11:19 Odbočka Uherské Hradiště


Obrázek

Pro červencový Gurmán klub jsem vybrala surovinu, kterou si v létě lidé přehazují jako horký brambor, ale brambor to není 😊. Její sezóna je v plném proudu a každý ji rád rozdává se slovy: „Nechceš cuketu?“

Z množství receptů nakonec zvítězily Rychlé masové kuličky se zeleninou a barbecue omáčkou. Samozřejmě s tím, že si vše připravíme poctivě a domácím způsobem. Jenže první problém nastal hned při čtení receptu – návod na omáčku byl natolik složitý a surovin bylo potřeba tolik, že jsem kapitulovala a koupila hotovou. Přiznávám také, že recepty na klub nezkouším dopředu – je to pokaždé trošku sázka do loterie.

Děvčata se opět sešla v hojném počtu, což mě potěšilo nejen tím, že je o Gurmán klub zájem, ale také proto, že z kila masa bylo třeba vytvořit miniaturní kuličky – každá ruka se tedy hodila.

Tvarování kuliček zabralo spoustu času, ale aspoň jsme si u toho procvičily jemnou motoriku a hezky si pokecaly.

A jako pokaždé přišla i tentokrát na řadu improvizace. Bez trouby jsme musely celou tu hromadu kuliček zvládnout na pánvi, která je naštěstí opravdu velká, ale i tak se muselo smažit nadvakrát.

Během přípravy se rozběhla diskuze, zda zeleninu přidat ke kuličkám hned, jak radil recept, nebo ji připravit zvlášť. Zkušenější kuchařky nakonec prosadily druhou možnost – a udělaly jsme dobře. Zelenina pustila hodně vody a dusila se, takže by nám jinak zničila krásně opečené kuličky.

Zatímco kuliček bylo požehnaně, zeleniny bylo požehnaně na třetí. Mám totiž velké oči a raději vždycky nakoupím víc. Měla jsem obavy, že se zelenina nestihne dostatečně provařit, a tak jsme opět odbočily od receptu – barbecue omáčka, která měla být podávaná až na závěr, putovala rovnou do pánve.

Ačkoliv měl být recept „rychlý“, výsledná příprava trvala téměř tři hodiny. Ale stálo to za to! Když jsme jídlo naservírovaly, plány na odnesení domů vzaly za své – a většina snědla svou porci rovnou na místě.

Celá chodba krásně voněla – jako pokaždé, když se Gurmán klub sejde v plné síle. Děkuji všem děvčatům za skvělou spolupráci při vaření, a hlavně za pomoc s mytím nádobí, kterého tentokrát bylo opravdu požehnaně.

Na závěr mi dovolte otázku: A co s tou druhou cuketou, co mám v lednici? Napadá vás nějaký oblíbený recept? Pošlete mi inspiraci.

P.S. Recept naleznete v naší ZORNIČCE


Obrázky

Příprava receptu Příprava receptu
Příprava receptu Příprava receptu
Příprava receptu Příprava receptu