Frýdlant v Čechách - zámek + exkurze v pivovaru

Publikováno 31.08.2018 21:03 Odbočka Semily


Obrázek

Frýdlant v Čechách – zámek

Poslední srpnový čtvrtek (30.8.) jsme si vyjeli na výlet do Frýdlantu, kde jsme si prohlédli nádherný místní zámek a po obědě uskutečnili exkurzi do zámeckého pivovaru.

Státní hrad a zámek Frýdlant patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě dva architektonické útvary, a to středověký hrad a renesanční zámek. Hrad byl vybudován kolem poloviny 13. století. V roce 1278 získali panství Bibrštejnové, kteří se významně podíleli na vybudování mohutného hradního paláce.

V letech 1558 – 1620 patřil Frýdlant rodu Redernů, kteří pokračovali ve zvelebování frýdlantského panství. Jejich dílem je výstavba nového renesančního zámku a kaple.

Mezi lety 1622 – 1634 vlastnil hrad Albrecht z Valdštejna, který jej koupil za 150 000 zlatých a postupně vybudoval obrovskou hospodářskou doménu. Jeho statky zaznamenaly v době třicetileté války obrovský rozmach, protože zásobovaly jeho armádu. Frýdlantsku se říkalo Terra felix – Šťastná země.

Po Albrechtově zavraždění v Chebu v roce 1634, získali od císaře Frýdlant Gallasové, od roku 1759 Clam-Gallasové. Ti zde pobývali až do roku 1945, kdy přešel Frýdlant do vlastnictví státu.

Zámecký pivovar Frýdlant

Vaření piva ve Frýdlantu je poprvé zmiňováno v roce 1381 a zřejmě od 16. století pak místní vrchnostenský  pivovar stál na stejném místě, jako dnešní provoz.

Léta rozvoje a přestaveb skončila roku 1949, kdy byla v pivovaře uvařena poslední várka.

Následující desetiletí byl jeho areál nevhodně a nedostatečně využíván jako sklad sýrů a zeleniny, s čímž souvisela i jeho zanedbaná údržba.

Léta chátrání skončila roku 2010, kdy objekt pivovaru zakupuje firma Terra Felix, s.r.o. s cílem obnovit vaření piva ve Frýdlantu.

Roku 2012 začala rekonstrukce části areálu, která má do budoucna sloužit jako školící, konferenční a kulturní centrum a samozřejmě i jako nový pivovar.

S frýdlantským pivem se mohli zájemci poprvé seznámit roku 2013, který je tak považován za rok obnovení pivovaru.

Provoz a vaření piva přímo ve Frýdlantu byl obnoven na jaře roku 2014

 

 

 

 

 


Obrázky

odjezd ráno ze Semil odjezd ráno ze Semil
příjezd do Frýdlantu příjezd do Frýdlantu
cestou z nádraží na zámek cestou z nádraží na zámek
zámek zámek




zámecká kuchyně zámecká kuchyně
ze zámecké kuchyně - měděné nádobí ze zámecké kuchyně - měděné nádobí
Pivovar - aula, kulturní a společenská mísnost Pivovar - aula, kulturní a společenská mísnost
aula aula
ležácké = zrací - dokvasné pivní tanky ležácké = zrací - dokvasné pivní tanky