Filmová místa

Publikováno 05.01.2022 09:30 Odbočka Mladá Boleslav


 

Největší „filmovou hvězdou“ se v Mladé Boleslavi stala bezpochyby budova bývalé věznice.  Ta stojí v těsné blízkosti okresního soudu na náměstí Republiky a stále si zachovává autentickou podobu, nejen co se týká vnějšího vzhledu, ale také vnitřních prostor. Budova věznice, která sloužila svému původnímu účelu v letech 1928–1955, je labyrintem chodeb s ponurými celami v dobovém vzezření.  Dvůr i oplocení jsou také v původním stavu, takže jsou filmovými štáby často už jen decentně „přikrášleny“ různými nápisy nebo kulisami, které v okamžiku vytvoří požadovanou atmosféru.

V mladoboleslavské věznici často vznikají české projekty (např. Obsluhoval jsem anglického krále, Lidice, Kajínek, Zločin v Polné, Případy 1. oddělení, Černí andělé, Bohéma…). Díky nezaměnitelnému geniu loci však místo láká i zahraniční filmaře (Hitler: Vzestup zla, I ve smrti sami, Aftermath…). Zahlédnout jste tu mohli např. i Toma Cruise, který zde natáčel některé scény ke slavné Mission: Impossible – Ghost Protocol.

Ulice Mladé Boleslavi se objevily také v bondovce Casino Royal, s Danielem Craigem v hlavní roli. Američtí filmaři zvolili pro natočení některých scén ulice Palackého a Husovu s budovami městského divadla, dnešní Komerční banky, obou gymnázií a sokolovny.

Budova Střední průmyslové školy od architekta Jiřího Krohy, která je dnes národní kulturní památkou, pak ožila mimo jiné v Českém století, kde představovala vojenská kasárna.

Svých 15 minut slávy si ve filmovém průmyslu vydobyla dokonce i boleslavská elektrická rozvodna na Jičínské ulici, kde se natáčely některé scény ke Svěrákově Obecné škole.

Z dalších filmových míst v Mladé Boleslavi a jejím nejbližším okolí můžeme jmenovat např. Jičínskou ulici (Upír s Feratu), staroměstskou radnici (Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Pohlaď kočce uši), Kosmonosy (Svatá čtveřice) a Podlázky (Dům na předměstí).