Fata Morgana

Publikováno 21.05.2018 09:42 Odbočka Tábor


Zájezd do Prahy 11. května 2018 se uskutečnil za cílem návštěvy Botanické zahrady v Troji do skleníku Fata Morgana, kde se konala výstava motýlů. Autobus nás odvezl na místo určení. Utvořili jsme dvojce lépe vidící a nekoukaví.

 

Při vstupu nás mile přivítala průvodkyně paní Martina. Po všeobecných informacích nás ujistila, že budeme potřebovat převážně hmat, sluch a čich. Pomocí tyčinek jsme se dotkli kaktusů a sukulentů. V jeskyni osahali hladký kámen, kapradiny a obrovský kmen baobabu. Přes sklo uviděli průsvitné rybičky, které používají hmat a čich jako my. A v další části jsme dostávali do rukou květy a kořeny orchidejí, listy zázvorů, kapradin, borůvek, kakaového plodu, neupraženého kakaového bobu a další. Osahali jsme spoustu rostlin, které se vyskytují v tropech. Kmeny stromů s trny, palmy a jejich obrovské listy. Poznali jsme vůni upraženého kakaového bobu, vanilkového lusku a jiné. V další části jsme slyšeli vodopád, v jezeře divoké piraně a žabky žijící v noci. Všude nás doprovázel zvuk několika cizokrajných ptáků. A na těle jsme pocítili vyšší teplotu a vlhkost. Ani masožravé rostliny našemu hmatu neunikly a způsob jejich obživy je neobvyklý.

 

A něco o motýlech. Dostali jsme do dlaně vajíčko motýla i bource morušového a jiné. Živá housenka šimrala na ruce jen odvážlivce. Velmi křehký kokon a kukla, ze kterého se vylíhne motýl. Maketa zkrouceného narozeného motýla se dala upravit tak, abychom poznali tvar těla a křídel dospělého jedince. I hebkost křídel jsme si osahali. Sáhnout si na nožičky živého motýla je ojedinělé. I umělá krmítka pro ně jsme prozkoumali. Motýli létali všude kolem nás. Opilovači jsou nejen včelky a motýli, ale i lemur a kolibřík. A v koutku vůní jsme hádali jednotlivé vůně. Dámy poznávaly parfém z 21 bylin nazvaný Fata Morgana 1.

 

V samotném závěru prohlídky nás paní průvodkyně pochválila, že jsme byli pozorní. Ona svým poutavým výkladem a znalostí nenechala nikoho na pochybách. My jsme se setkali s její trpělivostí a znalostí světa nevidomých. Svědčí o tom fakt, že hodinová prohlídka se protáhla na dvě a půl hodiny. Jednoho motýla jsme dostali na památku.

 

Skvělá myšlenka zpřístupnit krásný svět vzdálené přírody bez zraku se naplnila. Celý areál byl bezbariérový, a proto s námi byla jedna paní na vozíčku. Po cestě domů jsme si předávali své zážitky. Zelená barva uklidňuje. Pozitivní energie na hodně dlouho v nás bude přetrvávat. Fata Morgana je přelud. Pro nás to byla úžasná skutečnost.

 

Děkujeme za nádherný výlet s hladkým průběhem vedoucí Kristýnce Voborské. Děkujeme za podporu sponzorům. Ti, kteří s námi nebyli, o hodně přišli. Tato akce byla velmi povedená. Mockrát děkujeme!

 

Za spokojené účastníky zájezdu dojmy popsala

Emilka Kumherová

 


Obrázky