FEJETON - DOMÁCÍ ÚKOL

Publikováno 19.03.2017 15:29 Odbočka Havlíčkův Brod


FEJETON - DOMÁCÍ ÚKOL

   Představte si, že se vám zdá sen… sedíte ve školní lavici a váš učitel/učitelka českého jazyka vám praví: Zadávám vám domácí úkol, slohovou práci na téma vzpomínky na školu. Termín březen roku 2017.

   Usmíváte se? To je dobře. Znamená to, že máte na svá školní léta hezké vzpomínky. Vybavuje se vám půvabná tvář mladé krásné učitelky přírodopisu, do které byli zamilováni skoro všichni kluci, nebo úžasný nový fyzikář, po kterém vzdychala většina děvčat? Slyšíte zase laskavá slova paní učitelky, která vás učila prvním písmenkům a za každou pečlivě napsanou stránku v písance pohladila po vlasech? Vzpomenete si na ty úžasné klukovské výpravy za dobrodružstvím, možná spojené s první, tajně vykouřenou cigaretou, a sledování děvčat v šatně? Vzkazy na lavici a první psaníčka s nesmělým vyznáním? A ta absolutně nespravedlivě udělená pětka z matiky a pár pohlavků od školníka za úplně nevinné žertíky?

   Vzpomínky ožívají při setkáních se spolužáky, s bývalými učiteli, na třídních schůzkách, při vyprávění vnoučatům.

   Že je to už třicet, padesát, šedesát let? Vždyť to není možné!.. Až časem pravdivě oceňujeme přísné, ale spravedlivé pedagogy, kteří po nás chtěli podle našeho tehdejšího mínění „hrozně moc“. Vštěpovali nám zásady, vědomosti, pravidla a řád, pečlivost a vytrvalost.

   Den výročí narození Jana Ámose Komenského označujeme jako Den učitelů. Věnujme těm svým vzpomínku, pomyslnou kytičku a poděkování za vše dobré, co pro nás udělali. Zaslouží si to.

                                                                                                   

                                   Marie Heilandová