Exkurze žáků ZŠ na naší odbočce

Publikováno 10.05.2016 09:13 Odbočka Zlín


Obrázek

Dne 5. května nás navštívily dvě třídy z malenovické základní školy. Pro žáky jsme připravili co možná nejrozmanitější program, aby poznaly a vyzkoušely si svět nevidomých a zrakově postižených.

V úvodu k dětem o životě se zrakovým postižením promluvila Dáša Filgasová.

Poté se již děti rozdělily do skupinek a střídaly se u připravených stanovišť, kde si mohly vyzkoušet pomůcky do domácnosti, jako například hladinku, ozvučený tlakoměr, váhu apod.

Marta Zemanová zase předváděla žákům hry, jako pexeso pro uši, qardo, šachy, domino a člověče nezlob se. Dětem se nejvíc líbily šachy a qardo, které si také zahrály.

Marta také představila dětem Braillovo písmo, s krátkým povídáním o jeho historii a také ukázku psaní na Pichtově stroji či s braillskou tabulkou. Toto si samozřejmě také děti vyzkoušely, psaní a čtení
v Braillu bavilo nejvíce dívky.

Ve své kanceláři dětem předváděl náš lektor Jirka Sedláček speciální ICT pro zrakově postižené - ozvučený počítač, mobilní telefon i tablet.

Další aktivitou pro žáky byla možnost vyzkoušet si chůzi s bílou holí (s klapkami na očích). Pár dětí mělo zprvu strach a obavy z chůze "potmě" venku, ale nakonec si bílou hůlku vyzkoušeli téměř všichni.

Asi neojoblíbenější aktivitou byla zvukostřelba - tam se děti vystřídaly i několikrát.

Bylo to hezké a zajímavé dopoledne, děti se chovaly slušně a byly pozorné i zvídavé, jejich přítomnost nás všechny rozveselila.

 

 

 


Obrázky

Psaní v Braillu Psaní v Braillu
Lektor ICT Jirka Sedláček Lektor ICT Jirka Sedláček
Chůze s bílou holí Chůze s bílou holí
Zvukostřelba Zvukostřelba
Chůze s bílou holí Chůze s bílou holí
Přednáška Dáši Filgasové Přednáška Dáši Filgasové