Exkurze v čokoládovně a pivovaru Černý Orel

Publikováno 05.09.2017 09:18 Odbočka Kroměříž


Obrázek

Na středu 30. srpna jsme si naplánovali příjemné odpoledne spojené s potěšením pro naše chuťové buňky.
Vypravili jsme se na exkurzi s ochutnávkou v čokoládovně a pivovaru Černý Orel v Kroměříži. Zlákáni příslibem bohatých zážitků jsme se sešli v hojném počtu na Velkém náměstí. Při vstupu do čokoládovny nás už ve dveřích přivítala lahodná čokoládová vůně.
V provozovně nám naše průvodkyně povyprávěla o historii čokolády, jejím objevení pro Evropu a její výrobě. Popsala celou cestu od vysazení kakaovníku, přes sběr a zpracování kakaových bobů, až po výrobu samotné čokolády. Ukázala nám, jak vypadají kakaové boby a čokoládové pecičky, které jsme také mohli ochutnat, určené k výrobě bílé, mléčné a hořké čokolády, a celý postup zpracování a ruční výroby lanýžů a pralinek. Nakonec nám nabídla různé druhy úžasných pralinek k ochutnání, čehož jsme velmi rádi využili.
V pivovarnické části prohlídky nás pan sládek nejprve seznámil se surovinami, které k vaření piva používá, ukázal nám různé druhy sladu a chmele a postupně přiblížil celou technologii vaření piva. Během jeho vyprávění jsme ochutnávali piva, která ten den čepovali. Poté pan sládek zodpověděl několik dotazů týkajících se jeho pivovarnické praxe a provedl nás prostorami se zařízením na vaření piva a jeho skladování. Na závěr společně stráveného odpoledne jsme ještě pořídili skupinové foto do alba fotografií z našich akcí a bohatší o nové zážitky se rozešli domů.

Jan Kurek


Obrázky