Exkurze do pražírny a kafírny v Kvítkovicích

Publikováno 01.11.2016 09:25 Odbočka Uherské Hradiště


Obrázek

Ve čtvrtek 20. října jsme se za dešťového doprovodu vydali autobusem do pražírny kávy v Kvítkovicích. Pražírna se nachází u velmi frekventované silnice a tak nás příjemně překvapil klid a pohoda spolu s vůní kávy, která nás při vstupu do kafírny okamžitě obklopila.

Přivítal nás sympatický a fundovaný majitel pan Pavel Gráf, který nás svým poutavým vyprávěním dokázal zaujmout na celé dopoledne. Dozvěděli jsme se něco o druzích kávy o jejím zpracování a původu. Mohli jsme si osahat a ovonět několik druhů kávových zrn, které používá ve své pražírně, jak v syrovém, tak i vypraženém stavu. Ukázal nám pár typů nejvhodnějších šálků na kávu a pochlubil se svou zálibou v jejich sbírání, která ho prakticky ke kávě přivedla. Povídali jsme si o způsobech přípravy kávy, za pomoci různých filtrů, french pressů, džezv, moka konviček, za pomoci skleněných baněk apod. Některé z těchto pomůcek na přípravu kávy jsme si mohli i osahat. Nejvíc nás zaujal způsob, kde se tlak potřebný k přepaření kávy vytvářel pomocí pumpičky (určitě nechybí v baťůžku žádného správného zálesáka). Pro úplnost jsme si prohlídli i pár mlýnků na kávu.

Celý svůj výklad nám pan Pavel prokládal ochutnávkou tří druhů kávy. Abychom mohli dobře porovnat rozdíly mezi nimi, zařadil jako první tu nejkyselejší, po které se nám kroutili všechny útroby v těle. Pak tu nejvíc hořkou, po které mnohé přešel smích a na závěr jejich směsku. Nutno podotknou, že aspoň jednomu z nás některá z nich velmi chutnala, dokonce i ta nejkyselejší.

Nakonec jsme si všichni koupili i nějaké to kafíčko  na doma. A pokud máte dojem, že po této návštěvě musíme již o kávě vědět všechno, tak vás asi zklamu. Kdybychom k vůli hladu nemuseli spěchat na oběd, tak tam sedíme, nasloucháme a kafíčkujeme ještě dnes.


Obrázky

foto z kavárny a pražírny v Kvítkovicích foto z kavárny a pražírny v Kvítkovicích