Exkurze do pivovaru Švec v Malenovicích
O tom, jaký vztah k tomuto pěnivému moku mají naši členové, ukázal už počet účastníků tohoto malého výletu. V pátek 12. dubna, kdy se akce uskutečnila se nás sešlo neuvěřitelných 14 členů.
Před budovou pivovaru v Malenovicích nás přivítal náš průvodce, který nás
v průběhu asi hodinové prohlídky seznámil s historií pivovaru a způsobem výroby a distribuce jejich piva.
Historie pivovaru se začala psát na přelomu roku 2007/08, první várka piva, která byla uvařena v hrnci na plotně, byla okamžitě vypita, aniž by se stihla uležet.
A tento počáteční úspěch dal základ vzniku dnes tak oblíbeného piva výborné kvality
s názvem Zlínský Švec.
Dnes už nevaří pivo doma ve sklepě, ale celou výrobu přesunuli do bývalého Šternberského pivovaru pod Malenovickým hradem.
Taky svou recepturu pilným studiem a nesčetnými návštěvami minipivovarů , ochutnávkami
a sbíráním zkušeností, dotáhli k úplné dokonalosti.
Náš průvodce nás postupně prováděl všemi prostory pivovaru a zasvěcoval do tajů výroby.
Piva značky Zlínský Švec jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná vyráběna tzv. dvoumutovým způsobem, což znamená, že jsou zkvašena v otevřených spílkách a dokvašována v ležáckých tancích při teplotě 2°C. K výrobě používají jen kvalitní suroviny, hanácký slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a vodu.
Prohlídku jsme zakončili, kde jinde než v přilehlé pivnici, kde jsme jejich produkty náležitě ochutnali a zhodnotili.
Posupně jsme "okoštovali" tradiční ležáky světlé i polotmavé 11 a 12-ti procentní
A samozřejmě i speciály 13 procentní tmavý ležák, světlý Švec IPA a další a další.
No, byla to velmi vydařená prohlídka.....
(Katka Rathúská)