EUROCITIES Mobility Forum Meeting

Publikováno 26.04.2018 10:47 Málková Marie


Obrázek

Mezinárodní konference se konala 23. – 25. 4. 2018 v Praze, první den proběhlo setkání pracovní skupiny Barrier-free City for All v prostorách Nové radnice na Mariánském náměstí, další dny se uskutečnilo setkání Eurocities v historických prostorách Staroměstské radnice.

Eurocities je politická platforma pro velká evropská města. Spojuje místní vlády více než 140 velkých evropských měst (včetně Prahy) a více než 40 partnerských měst, ve kterých žije dohromady okolo 130 miliónů občanů v 39 zemích. 

Hlavní město Praha poskytlo záštitu nad mezinárodním setkáním odborníků na dopravu a zástupců 40 evropských měst. Cílem bylo předávání zkušeností, sdílení novinek v oblasti městské dopravy. Tématem prezentací a diskuzí byly budoucí trendy do roku 2040 až 2050, problematika městské mobility, plány udržitelné mobility, např. otázka zavádění elektrobusů v centrech velkých měst, propojení dopravní sítě. Součástí akce byly i podvečerní terénní procházky zaměřené i na dostupnost a přístupnost MHD v Praze pro osoby s omezenou možností pohybu a orientace. Zapojilo se i Metodické centrum pro odstraňování bariér SONS ČR, z. s. Ukázky dobrých řešení akustických orientačních a navigačních systémů stanic metra, použití majáčků, využití správně řešených úprav komunikací a zastávek MHD pro nevidomé a slabozraké byly pro zahraniční odborníky jistě přínosem.

 


Obrázky

Brožíkův sál Brožíkův sál
Eurocities Mobility Forum - Staroměstská radnice Eurocities Mobility Forum - Staroměstská radnice
Nová radnice - řeší se přístupnost měst pro všechny Nová radnice - řeší se přístupnost měst pro všechny
 	Procházka - zastávka MHD Krymská Procházka - zastávka MHD Krymská
Účastníci 1. skupiny - zastávky MHD Účastníci 1. skupiny - zastávky MHD
Zastávka Vršovické nádraží Zastávka Vršovické nádraží