Dny umění nevidomých - Koncert souboru Musice pro Sancta Cecilia

Publikováno 23.04.2024 11:08 Šváb Radek


Obrázek
Dne: 11.05.2024 16:00
Kde: Kostel sv. Jakuba, Farní náměstí, Místek

Zveme Vás na koncert souboru Musica pro Sancta Cecilia, který se koná v rámci 30. ročníku festivalu Dny umění nevidomých. 

Musica pro Sancta Cecilia je vokálně–instrumentální soubor, který se zaměřuje především na interpretaci hudby z období gotiky, renesance a baroka.

V repertoáru má skladby Alessandra Orologia, Melchiora Francka, Tomasa Luis de Victorii, Diega Ortize, Adama Michny z Otradovic, Karla Václava Holana Rovenského, Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Claudia Monteverdiho, Archangella Corelliho, Antonia Vivaldiho a řady dalších autorů.

Soubor vznikl v roce 1992 na půdě pražské Konzervatoře a ladičské školy Jana Deyla (konzervatoř pro zrakově postižené), dnes v souboru působí 7 absolventů této konzervatoře. Pod současným názvem, který byl vybrán podle patronky hudebníků Svaté Cecilie, Musica pro Sancta Cecilia soubor vystupuje od roku 1994. Všichni členové se práci v souboru věnují ve svém volném čase, většina z nich vyučuje na hudebních školách v Praze a jejím blízkém okolí.

Musica pro Sancta Cecilia vystupuje převážně v menších kostelech a komorních sálech, kde stará hudba nachází nejvhodnější duchovní dimenzi. Musica pro Sancta Cecilia má za sebou desítky vystoupení v Čechách a na Moravě, např. v barokním divadle a děkanském kostele v Litomyšli, v katedrále a v dominikánském klášteře v Olomouci, v Jezuitském sále hotelu Růže v Českém Krumlově, na dobříšském zámku, v kostele v Železné Rudě atd.

Uměleckým vedoucím souboru je Zbigniew Janusz. Vystudoval na Konzervatoři Jana Deyla obor klavír a klarinet. Ve své závěrečné písemné práci se věnoval dílu Adama Václava Michny z Otradovic. Zabýval se rovněž zpěvem a hrou na různé druhy zobcových fléten. Po absolvování konzervatoře začal pracovat se zrakově handicapovanými dětmi, v současné době působí jako učitel na Konzervatoři Jana Deyla, je také dobrovolným spolupracovníkem kulturního centra Oáza (centrum pro lidi s mentálním postižením).

Více se o souboru můžete dozvědět na zde.

Záštitu nad koncertem převzal primátor statutárního města Frýdek-Místek pan Petr Korč.

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraje a statutárního města Frýdek-Místek.