Dny umění nevidomých - Koncert pro Bílou pastelku

Publikováno 05.10.2023 14:20 Šváb Radek


Obrázek
Dne: 11.10.2023 14:30
Kde: Václavské náměstí v Praze, střed na úrovni ulic Ve Smečkách x Opletalova

Zveme Vás na již tradiční Koncert pro Bílou pastelku, který se letos koná v rámci festivalu Dny umění nevidomých. 

Vystoupí oblíbený a velmi talentovaný zrakově postižený zpěvák Miroslav Orság, který se hudbě věnuje již od útlého dětství, absolvoval konzervatoř Jana Deyla a zpíval třeba i při návštěvě britského prince Charlese v rámci koncertů pořádaných Kanceláří prezidenta republiky. Kromě zpěvu vystudoval hru na akordeon, a hraje výborně i na flétnu nebo klavír.

Big Braille Band - kapela, která hraje už od doby, co byl na konzervatoři Jana Deyla otevřen v roce 2017 samostatný obor Saxofon. Skupina mladých nadšených muzikantů, kteří se scházejí ve volném čase, a to jak studenti, tak absolventi školy, zkrátka lidé, kteří mají tento typ muziky rádi.

Na koncertě vystoupí nejen zrakově postižení umělci. Tentokrát nás přijde podpořit další hvězda české hudební a umělecké scény, muzikant Richard Krajčo. Richard je nejen vynikající hudebník, ale také herec a dabér, držitel ceny Thálie či Alfréda Radoka. S kapelou Kryštof, kterou založil, nasbírali opakovaně i ceny Anděl. Zazpívá v doprovodu svého dlouholetého kolegy, rovněž člena kapely Kryštof, vynikajícího trumpetisty Nikolaose Grigoriadise. Těšit se na ně můžete v druhé polovině odpoledne.

Na závěr pak zatančí půvabné tanečnice skupiny Coiscéim Irish Dancing. Taneční skupina se věnuje irským lidovým tancům a sólovému soft shoes i hard shoes. Věděli jste, že počátky irského tance sahají až k druidům a tanec výrazně ovlivnili Keltové již před 2000 lety? Jejich energický tanec tak jistě rozpohybuje i Vás.

Koncert se koná za finanční podpory Magistrátu hlavního města Prahy a Městské části Praha 1.