Článek od členky

Publikováno 27.09.2023 10:31 Odbočka Plzeň


Hezké dny zrakově postižených

Sotva jsme se vrátili z dovolených a letních pobytů, čekala nás řada zajímavých projektů, které pro nás naše organizace SONS připravila. Hned první zářijovou sobotu nás čekalo setkání s přáteli na celokrajském shromáždění oblastních odboček SONS z plzeňského kraje, klientů Tyflocentra Plzeň a Tyfloservisu Plzeň. Posezení s pohoštěním a hudbou bylo zpestřeno návštěvou manželů Kikinčukových. Pohovořili o fungování jejich divadla Pluto, o humorných zážitcích ze zákulisí i o natáčení v televizi. Jelikož členové naší odbočky divadlo Pluto navštěvují, jistě se opět setkáme.

Dalším velkým projektem odbočky, který nás v září čekal, byl festival Dny umění nevidomých, pořádaný ve Studijní a vědecké knihovně. Vystavovala zde své obrazy nevidomá malířka Mgr. Jaroslava Bendová, jejíž díla jsme upřímně obdivovali. Vernisáž probíhala v odpoledních hodinách, umělkyně promluvila o způsobu své tvorby a zodpověděla naše dotazy. Ke zpestření programu přispělo pěvecké vystoupení žáků základní a mateřské školy pro zrakově postižené. Vernisáž s malým pohoštěním proběhla v hezké atmosféře, nicméně výstava trvá dále až do 29. září.

Celý projekt „Dnů umění nevidomých“ je důležitým počinem nejen z hlediska vystavujících umělců, ale jako prezentace oblastní odbočky SONS, která seznamuje veřejnost s životem a různými aktivitami zrakově postižených.

I na počátku října nás čeká pěkný zážitek – koncert při příležitosti Světového dne zraku, a tak i zrakově postižení prožívají hezké dny.

Marie Procházková – SONS Plzeň


Obrázky