Cimbálová muzika Falešnica v Šumperku

Publikováno 23.08.2021 16:56 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

Cimbálová muzika Falešnica v Šumperku

 

Do Šumperka přijala naše pozvání cimbálová muzika Falešnica s nevidomým primášem Radimem Vojtkem, která zde vystoupila u příležitosti 27. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě v pátek 16. července 2021.

Jsme rádi, že nám situace dovolila se sejít při tak příjemné události, která nakonec přilákala mnohem více účastníků, než jsme původně doufali. Talentovaní umělci předvedli své nezpochybnitelné kvality, co se zpěvu a hry na cimbál, basu a housle týče a všem tak ukázali, že zrak není vždy potřeba a i bez něj se dá dosahovat velkých cílů a ještě přitom udělat někomu radost. A jsme také moc rádi, že ke svému vystoupení přizvali i člena Jiřího Hlocha, který si s nimi zahrál na klarinet a členku Aničku Kallerovou, která si s nimi zazpívala. A úžasné bylo, že se pak ke zpěvu přidali i další návštěvníci koncertu.

 

Děkujeme všem členům a návštěvníkům

, co přišli naši akci podpořit a vyjádřili tak šumperské odbočce svou přízeň.

 

 

 Pohled ing. Filgasové na Šumperk a Falešnicu ….

 

Přátelé,

jelikož jsem byla zvědavá, jak přijmou šumperští občané cimbálovou muziku a zapojí se do oslav 25. výročí založení SONS, rozjela jsem se v pátek 16.7.2021 za šumperskými kolegyněmi a jimi připraveným koncertem. Na dvorku knihovny T.G. Masaryka se představila cimbálová muzika Falešnica a připíjelo se šampaňským na krásné čtvrtstoletí naší organizace. Skvělá propagace přinesla výsledek, téměř 130 návštěvníků, kteří si nejen poslechli muziku a historii založení SONS, ale také shlédli prezentaci šumperské odbočky (ruční výrobky, ochutnávka, tandemové kolo, pomůcky). Atmosféra koncertu byla neuvěřitelná, tleskalo se, juchalo, zpívalo, také mimo jiné výkonu členky odbočky, která si s chutí s muzikou zazpívala solo.

Práci šumperských kolegyněk také ocenil pan starosta, který s energickou ředitelkou knihovny nadšeně povzbuzoval muziku.

Přílohou zasílám pár fotografií  ve zmenšeném formátu, které dokreslují atmosféru vydařeného podvečera. Přeji všem úspěšnost podobných aktivit, kli dné léto a těším se opět brzy na shledanou.

  • Dagmar Filgasová -

 

A jak se líbila Falešnica Františku Vyhnálkovi ….

Dobrý den,

v pátečním odpoledni se rozezněly tóny cimbálu, houslí a krásného hlasu primáše Radima Vojtka, který je zrakově postižený, okolím zahrady šumperské knihovny T. G. Masaryka. Jednalo se o cimbálovou muziku Falešnica, která svým repertoárem potěšila nejedno srdíčko a duši. Jako mě – Františka Vyhnálka i mého otce a třináctiletého synovce. Zúčastnili se místní, ale i lidé z jiných míst Moravy. A překvapením bylo nejen zpěv Aničky K., ale i sólo na klarinet pana Jiřího Hlocha. Prostě mě, můj doprovod a ty, kteří se ke mně hlásili, tak všem se to moc líbilo. Klobouk dolů Falešnici a všem pořadatelům. Jak jsem si já říkal, že to bude kulturní akce, kulturní zážitek roku 2021 v Šumperku, tak jsem měl pravdu. Tak já moc moc děkuji za pořádání festivalu Dny umění nevidomých na Moravě a blahopřeji k 25. výročí SONS ČR, z.s. a přeji jí nejen těch 25 let dalších. Děkuji.

 

  • František Vyhnálek -

Obrázky