Chytré lavičky - nový mobiliář


Obrázek

V Praze i v dalších městech (Olomouc, Brno, Prostějov, Liberec, Plzeň...) se na jaře letošního roku začala na veřejných prostranstvích - v parcích - objevovat novinka, a to chytré solární lavičky, které umožňují připojení na wifi a přes USB zdířky také např. i dobití mobilu, tabletu.

Co je důležité: pro umísťování laviček platí požadavky tzv. bezbariérové vyhlášky č. 398/2009 Sb., které jsou i s výkladem k dispozici na samostatných stránkách SONS Mobiliář a veřejná prostranství (Mgr. V. Dudr) Městský mobiliář a bariéry.

Hlavní město v tomto pilotním projektu nabízí veřejnosti 10 laviček, v různých MČ a od různých dodavatelů, tedy v odlišných verzích, k dispozici jsou např. na Náměstí Jiřího z Poděbrad, Náměstí Míru, v Centrálním parku v Modřanech, na Vítězném a Puškinově náměstí, na Rašínově nábřeží, na náměstí 14. října. Ve spolupráci s MHMP a Operátorem ICT by měl být znám seznam, poloha GPS podle Mapy.cz.

Prozatímní přehled viz Google_maps

Přivítáme následně vaše zkušenosti s využitím laviček, děkujeme také za informace, jak vyhovující se vám zdá jejich dostupnost a umístění. 

Po zkušenostech a s odstupem času se jeví (např. v Praze) instalace laviček jako ne zcela vyhovující a na některých místech dochází k jejich odstranění nebo poškození, či ztrátě funkčnosti.


Metodické centrum odstraňování bariér SONS ČR, z. s. 


Obrázky

Nám. Jiřího z Poděbrad Nám. Jiřího z Poděbrad
Detaily zdířek USB uprostřed lavičky Detaily zdířek USB uprostřed lavičky

Náměstí 14. října Náměstí 14. října
Detaily zdířek na boku lavičky Detaily zdířek na boku lavičky