Červenec 2023 – informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 19.08.2023 19:02 Šnyrych Jan


Červenec je časem dovolených, což částečně platilo i pro prezidenta a viceprezidenta SONS. Luboš Zajíc se na pár dní zapojil do každoroční akce na rybníku Bezdrev, kde se zrakově postižení věnují surfování a dalším vodním sportům, já jsem si zase užil trochu tandemové cykloturistiky v Českém ráji. Nicméně pro čtenáře tohoto článku jsou důležitější naše pracovní aktivity, pojďme tedy k jejich přehledu.

Návštěva v Chorvatské unii nevidomých

Největší akcí pro nás byla návštěva v naší partnerské organizaci v Chorvatsku, během níž jsme měli příležitost poznat činnost místních organizací a služby pro zrakově postižené a seznámit se se sociálním zabezpečením nevidomých a slabozrakých v Chorvatsku. Obdobná návštěva čeká naše chorvatské kolegy v září v Praze. Tyto dvoustranné návštěvy probíhají v rámci většího projektu Evropské unie nevidomých financovaného Evropskou komisí, jehož účelem je výměna zkušeností a vzájemná inspirace mezi jednotlivými národními organizacemi nevidomých a slabozrakých.

V Chorvatsku jsme vedle samotné Chorvatské unie nevidomých navštívili také knihovnu pro nevidomé, dodavatele speciálních pomůcek Tiflotehna, rehabilitační středisko Silver, které funguje též jako škola vodicích psů, setkali jsme se se členy divadelního souboru zrakově postižených a seznámili jsme se s rekreačním střediskem pro zrakově postižené v Premantuře. Pro zájemce jsou naše poznatky a dojmy podrobně popsány v samostatném článku na webu SONS a v časopise Zora.

Věříme, že se nám díky tomuto projektu EBU podaří v některých oblastech nastartovat dlouhodobou spolupráci. Už nyní se rýsuje možná kooperace mezi naším Střediskem pro výcvik vodicích psů a jejich chorvatským protějškem a potenciálně také možnost využívání chorvatského rekreačního střediska zrakově postiženými z Česka.

Koordinační schůzka se zástupci KDVP

V červenci se Luboš Zajíc zúčastnil koordinační schůzky mezi zástupci Klubu držitelů vodicích psů a Oddělení pro PR a fundraising. Ceníme si toho, že v KDVP přibývá volnočasových i odborně zaměřených aktivit a současně s tím i nových členů. KDVP ale přirozeně ke své činnosti potřebuje i finanční prostředky, proto si jistě zaslouží pozornost jejich sbírka na serveru Darujme. Kromě koordinace sbírkových aktivit je důležitým výstupem zmíněné schůzky také jednoznačný úmysl i v příštím roce pokračovat v úspěšné akci Týden vodicích psů. V posledním dubnovém týdnu roku 2024 se tedy opět můžete těšit na řadu akcí spojených se čtyřnohými průvodci nevidomých.

Přípravy na Bílou pastelku

Nejvýznamnější sbírkou podporující služby SONS, Tyfloservisu a TyfloCenter je samozřejmě Bílá pastelka. Letos se sbírkové dvojice s kasičkami objeví v českých a moravských městech ve dnech 9. až 11. října. Třebaže se to může jevit jako poměrně vzdálený čas, přípravy na sbírku běží naplno již teď.

Jeden z velkých úkolů je zabalit mnoho desítek tisíc pastelek do krabiček pro sbírkové dobrovolníky po sto kusech. Jsme velmi rádi, že nám s tímto i s mnoha dalšími činnostmi pomáhají dobrovolníci ze společností Samsung a Česká spořitelna. A protože měli naši školou povinní potomci v době prázdnin více volného času, zorganizovali jsme s kolegy koncem července jednodenní brigádu i pro ně. Parta našich juniorů se opravdu snažila, takže veřejný dík za vydatnou pomoc patří i jim.

Průzkum přístupnosti škol

V prázdninovém čase jsme se zabývali i jedním čistě školským tématem. Při Kanceláři Veřejného ochránce práv působí pracovní skupina, která se věnuje vzdělávání žáků se specifickými potřebami. Luboš Zajíc společně se zástupcem SONS v této skupině Milanem Arnerem řešil naše podněty k podobě připravovaného dotazníku určeného všem veřejným školám, který bude mapovat jejich přístupnost. V době častého inkluzívního vzdělávání zrakově postižených žáků v běžných školách je nejen zmapování, ale i přitažení pozornosti pracovníků škol k požadavkům na přístupnost rozhodně důležité.

AiAiEyes

Toto zvláštní slovo je možná trochu recesistické jméno týmu, který v březnu zvítězil v hackathonu Ai for Accessibility, na němž se podílela i SONS. Vítězové vyvinuli funkční prototyp aplikace, která umí rozpoznávat předměty a sdělovat zrakově postiženému uživateli popisky, které jim sám přiřadil. Studenti z tohoto týmu by rádi dotáhli svůj nápad do formy reálné aplikace, a tak jsme s nimi začali konzultovat vše ohledně jejího vývoje. Jsme rádi, že spolupráce pokračuje, a snad z tohoto projektu nakonec opravdu vzejde nový užitečný nástroj pro zrakově postižené.

Realizace projektů SONS

Na závěr máme informaci o postupu realizace dvou projektů SONS – jednoho čistě digitálního a druhého zcela fyzického.

Ten digitální je podcast SONS online. Kolegové zajišťující aktivity SONS online pořádají na internetu besedy na nejrůznější témata týkající se života se zrakovým postižením. Zatím tyto besedy probíhaly jen naživo a nám bylo trochu líto, že ti, kteří v daný čas neměli z jakéhokoli důvodu možnost se k besedě připojit, o celou akci přišli. Nově se nám podařilo získat kolegu, který dělá sestřihy záznamů besed, a my je poté můžeme zveřejňovat formou podcastu. V červenci takto vyšla opravdu vydařená beseda Braillovo bodové písmo od A do Z s. Jejími hosty byli Iveta Langrová, Kamila Koncová, Rudolf Volejník, Jan Příborský a Radek Seifert, a to je samozřejmě záruka zajímavých pohledů na Braillovo písmo z různých perspektiv. V podcastu postupně vycházejí sestřihy dalších online besed. Je pravdou, že vzhledem k charakteru těchto akcí besedy někdy zvukově nedosahují běžné podcastové kvality, ale i tak nám přijde užitečné zpřístupnit je potenciálním posluchačům i zpětně. Pokud byste si je chtěli poslechnout, stačí jen v libovolné podcastové aplikaci vyhledat SONS online.

Zmíněným fyzickým projektem je vybudování prostor, kde si budou moci zrakově postižení v bezpečném a přístupném prostředí zacvičit na různých fitness strojích. Díky finanční podpoře společnosti ČEZ Luboš Zajíc koncem července již konečně mohl dojednat dodání vybavení do prostor v sídle SONS v Krakovské. Snad vás tedy v jednom z brzkých zpráv o naší činnosti budeme moci informovat o otevření této nové služby pro zrakově postižené.

Z červencové zprávy je to už ale vše. Připravil ji pro vás Jan Šnyrych. Srpnový článek bude opět pod taktovkou Luboše Zajíce.