Červencový zájezd
V dopoledních hodinách se všichni učastníci zájezdu sešli pro ně na dobře známém místě, tedy před knihovnou, nasedli do autobusu a vyrazili směr Čejč. Cesta byla poněkud krátká, obklopeni krásnou krajinou a samým vinohradem, jsme se těšili, co nás čeká. Po příjezdu do rodinné čokoládovny Herůfek jsme se rozdělili na dvě skupinky, kdy jedna šla na exkurzi o čokoládě, a druhá si poslechla od bývalé místní matrikářky vypravění o obci Čejč a o místnímlečivém sirném pramenu Heliga, bohužel dnes už vyschlém. Od pana Herůfka jsme se dozvěděli, co vše stojí za cestou kakaového bobu z farmy až do výsledné tabulky čokolády, jak moc důležitá a náročná je práce farmářů, kteří kakaové boby neúnavně a vytrvale pěstují, jaký je rozdíl mezi průmyslovým zpracováním a rodinným přístupem ke kakaovým bobům a zároveň nás potěšil i sladkou ochutnávkou některých s láskou vyráběných produktů. Následoval přejezd do templářské obce Čejkovice, kde jsme si vychutnali oběd v místní zámecké restauraci. Pro některé to bylo příjemné zjištění, že doposud netušili, že se zde zámek nachází. Zájezd jsme zakončili komentovanou prohlídkou na kopci ve Starém Podvorově, kde se nachází nádherně opravený větrný mlýn beranního typu. Díky důmyslné konstrukci soustrojí byl mlýn celý otočný, aby lopaty byly vždy na straně větru. Při vší pevnosti se celou stavbou dalo snadno otočit. My jsme ho prošli od shora až dolů a třešničkou na dortu někteří silní jedinci pootočili i lopatou celodřevěného mlýna.
Obrázky