Celostátní sbírka Bílá pastelka 2022 v Mostě

Publikováno 09.10.2022 10:49 Odbočka Most


Obrázek
Začíná: 10.10.2022 09:00
Končí: 12.10.2022 16:00
Kde: Most

Bílá pastelka letos odhodila roušku a opět se chystá do ulic. Podaří se vybrat mezi dárci více než v předchozích ročnících?

Letošní 23. ročník sbírky Bílá pastelka proběhne ve dnech 10.-12. října po celé republice. Jako každý rok budou dobrovolníci brázdit ulice českých a moravských měst, a za příspěvek do sbírky nabízet bílé pastelky. Cíl je jasný, pomáhat nevidomým a slabozrakým lidem.

 

Dva předchozí ročníky sbírky Bílá pastelka poznamenala covidová pandemie. V letošním se začátkem října po celém Česku rozběhne znovu na 2 000 dobrovolnických dvojic, se sbírkovými kasičkami s platebním QR kódem a s logem sbírky na tričku, a budou i tentokrát nabízet bílé pastelky, symbol podpory lidem se zrakovým postižením. A konečně po dvou letech mohou dárce odměnit i hezkým úsměvem, který ještě před rokem skrývaly roušky a respirátory. 

Příspěvky do sbírky pomáhají s realizací speciálních služeb pro nevidomé a slabozraké, poskytované v síti poboček rozmístěných po celé České republice. Každý, kdo za svůj příspěvek získá bílou pastelku, tak podpoří například nácvik chůze s bílou holí, výcvik vodicích psů pro nevidomé, výuku speciální práce s počítačem a zaměstnávání lidí se zrakovým postižením, ale i mnoho dalších prospěšných projektů a služeb.

Mediální kampaň 2022, Bílá pastelka - pomáhá vidět svět, letos promlouvá hlasem herce Michala Dlouhého, a na obrazovkách ji lidé uvidí koncem září ve vysílání České televize. Slyšet ji pak mohou také z různých rozhlasových stanic nebo zahlédnout na veřejných obrazovkách. 

Pořadatelem sbírky je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z.s., ve spolupráci s Tyfloservisem o.p.s.  a krajskými TyfloCentry.  

www.bilapastelka.cz


Obrázky