Časopis Informátor 9/2016

Publikováno 04.11.2016 11:43 Odbočka Tábor


Vážení přátelé,

 

a je to tady. Podzim pozval do našich krajů mlhy, listopadová stmívání a rozednívání. Zvykáme si na změnu času, která alespoň trošku kompenzuje zkracující se dny a delší noci.  Působí to na Vás smutně? Tak tomu je určitě potřeba se vzepřít, protože už 21. prosince se slunce ve své nejjižnější poloze na obratníku Kozoroha otočí a dny se zase začnou prodlužovat a noci zkracovat. Vždycky byl zimní slunovrat důvodem k radosti. Je na nás, jestli se chceme připojovat ke škarohlídům, kteří neustále skučí a mají stále nové a nové důvody k nespokojenosti, nebo se zařadíme k těm spokojeným. Toto rozhodnutí je jedině v kompetenci každého k sobě samému.

 

Členové SONS Tábor mohou tyto dny být často spolu na různých akcích a mohou právě díky společným zážitkům postavit v sobě nepropustnou hráz všem chmurám a nostalgiím typickým pro dušičkové počasí. Je potřeba přemoci pohodlnost a nechuť se obléci a obout, a naopak vyrazit společně například do Jindřichova Hradce na Haptickou výstavu, přijít s předstihem na podzimní shromáždění, využít Den otevřených dveří naší odbočky k poznání novinek pro zrakově znevýhodněné osoby nebo provětrat vědomosti a znalosti s vlastní schopností soustředit se. Také si vyrobit společně vlastní adventní věnec. Prostudujte si plán akcí na poslední straně a drobné změny termínů v prostředku měsíce listopad. V prosinci se pak všichni sejdeme na Vánočním posezení odbočky.

 

Heslem pro příští období nám bude:

S láskou, radostí a úsměvem zvládáme všechno líp!

 

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

 

 

Vážení přátele,

 

dovolte mi po delší době k Vám také promluvit prostřednictvím našeho časopisu. Chtěla bych Vám nejen popřát krásné podzimní dny, ale také zdůraznit, že naše odbočka rozhodně nepřízní počasí nekončí své akce. Pokud můžete, opravdu choďte mezi nás, pojďte trávit čas příjemněji než sám/a doma. Ráda bych Vás tento měsíc pozvala především na Oblastní shromáždění, na které jste již všichni obdrželi pozvánky. Následující pondělí po shromáždění nás čeká Den otevřených dveří, který budeme dělat ve spolupráci se společností Spektra, takže se určitě přijďte podívat, co je na trhu nového. Ať už to budou kamerové lupy, mobilní telefony či čtečky. A pokud máte nápad, co byste rádi dělali, co by Vás zajímalo sem s ním. Jsme tady pro Vás a chceme pořádat akce, na které budete chodit a budete spokojení.

Těším se na setkání s Vámi.

                                                                                     Kristýna Voborská

                                                                              vedoucí pracoviště Tábor

 

 

JEDNODUCHÝ RECEPT :

podle kuchyně IVETY NAJMAN si uvaříme

 

ZAPEČENÉ HOUSKY S VEJCEM

Housky rozkrojíme, spodní díl vydlabeme, položíme plátek šunky, rozklepneme vajíčko, osolíme, opepříme, posypeme sýrem a přiklopíme vrchním dílem housky. Každou housku zabalíme do alobalu a zapečeme. Ihned podáváme. Jsou dobré i studené. Dobrou chuť.

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. listopadu - Oblastní shromáždění SONS od 14:00 hod

 

         Oblastní shromáždění odbočky Tábor se bude tradičně odehrávat v budově Městského úřadu a Úřadu práce v Táboře, v budově, kterou známe podle historického určení pod jménem Tabačka.  Pozvánky na toto shromáždění rozeslala Oblastní rada odbočky jmenovitě každému členovi naší organizace domů. Věříme, že se na shromáždění pokud možno všichni sejdeme.

 

Před shromážděním budeme přijímat objednávky stolních kalendářů SONS, objednávky časopisů Zora a platby členských příspěvků ve výši 100 Kč na další rok. Objednávané tiskoviny je potřeba zaplatit do 25. 11. Bude probíhat pravidelná kontrola členských průkazů a samozřejmě držitelé průkazů osob se zdravotním postižením by měli mít průkaz také s sebou

ZAJÍMAVOST MĚSÍCE      Husův park v Táboře

 

Pro Husův park je dominantní pomník mistra Jana Husa od sochaře Františka Bílka (rodák z nedalekého Chýnova, kde je přístupná expozice v sochařově rodném domě).

Táborské Husovo náměstí, kterému se obecně říká Husovy sady nebo park u nádraží, začalo vznikat po roce 1871 – po vybudování železnice a otevření nádraží v Táboře. Tehdy z nádraží k většině táborských obytných domů a k městské bráně byla vzdálenost přibližně 2 km.

Koncem  20. století dostal tento časem už okolo zcela zastavěný vnitroměstský prostor krásnější a vzdušnější tvář. Po roce 1991 došlo k rozsáhlému přebudování celého areálu bývalé c.k. tabákové továrny z konce 19. století, ve městě známé „Tabačky“ (po roce 1950 do 1990 kasárny); zmizely neprůhledné ploty a zdi i různé „stavby a boudy“ a rozlehlé budovy byly přeměněny na pracoviště okresních úřadů, obchodů a byly vybudovány podzemní garáže a provedena sadová úprava okolí. Slavnostní předání proběhlo v listopadu 1997.

 

 

Z ČINNOSTI předsedkyně oblastní rady

Iveta Najman zprůchodnila stezku k odpovědným osobám, které mohou dát příkaz k opravě signalizace na semaforech (slabé nebo žádné ťukání) nebo hlášení v autobusech, případně řešení dalších otázek kolem ozvučení nebo zřízení vodících lišt. Pokud někde ve vašem okolí zařízení není, chybí nebo není slyšet, kontaktujte přímo Ivetu Najman na telefonu 776 389 983. Bez Vaší informace nemůžeme sjednávat nápravu.

 

ANGLICKÁ KONVERZACE

 

         Odpovědět na jednoduchou otázku cizinci velice často ovlivní vzpomínku na návštěvu u nás v Táboře. Budeme se to od února učit na společných kurzech. Plánujeme, že bychom se setkávali 1x týdně v malých skupinkách a naučili se základní otázky a odpovědi potřebné k doptání se na cestu nebo kolem jídla. Prostě praktické věty.  Nebojte se, nebudou to kurzy jako v profesionálních kurzech. Pan Sálus nám výuku bude šít na míru.

 

K otevření této služby potřebujeme zmapovat váš zájem. První vlaštovka už přilétla. Proto se nám přihlaste do konce roku v kanceláři.

 

  1. listopadu - Výroba adventních věnců od 13:00 hod

 

         Výroba adventních věnců a ozdob patří k tradiční předvánoční aktivitě členů odbočky. Věnec může zdobit vchodové dveře nebo vánoční stůl. Co s sebou? Kruh na věnec (polystyrénový nebo slaměný) ozdoby, které si chcete na věnec dát, nůžky a drát. Samozřejmě, že nějaké ozdoby budeme mít tradičně i tady pro Vás připravené, abychom vytvořili ty nejhezčí výrobky.

 

Každý si může vyrobit podle svého vkusu ten pravý. Výrobu věnců nás naučí a starosti při výrobě nám ulehčí paní Trantinová.

 

 

SPOLEČNÉ AKCE, KTERÉ PROBĚHLY…

 

         Proběhly pravidelné akce odbočky schůzka výboru, nácvik sebetestování, pedig, vědomostní zápolení a literární setkávání. Je radostí, když můžeme společně lovit v naší paměti a spojovat zábavu s osvěžováním znalostí.

 

  1. října - Koupání v termálních lázních Bad Füssing

 

Podzimní zájezd do Bad Füssing se neobešel bez vzrušujícího začátku, kdy nám přijel objednaný autobus o chvíli později. Tento malý nedostatek byl ale pro nás korunován pohodlím, protože na místo autobusu pro 22 osob nám dopravce poskytl autobus velký.

 

         Opět se v Táboře i po cestě proháněli mraky i občas s kapkami deště, ale po přejezdu Šumavských hvozdů na nás vysvitlo sluníčko. Opět nám počasí přálo a tak jsme si užili koupání v teplých termálních vodách, vodních masáží, úžasného pohybu v dravé řece nebo cvičení ve vodě. Prostě Tyto lázně nezklamaly a věřím, že i příště nezklamou.

        

 

  1. října – Braňte se!

         Projekt svým zaujal mnoho členů. Školitelky nejenom vysvětlily některé praktiky, které jsou zkoušené tzv. šmejdy na předváděcích akcích, ale vysvětlily nám i další obchodní jednání různých společností na trhu, které běžně potkáváme, mnohdy ho bereme za normální, ale nemá to nic společného s korektním jednáním s osobou se zrakovým postižením nebo seniorem. Poučení bylo opravdu vzácné a přínosné!

 

Pro tento Informátor máme pro Vás doporučení:

na telefonáty z neznámého čísla nikdy neodpovídejte slovem ano a nikdy nepotvrzujte souhlas s Vašimi údaji, zasíláním vzorků apod. Může se stát, že nevědomky uzavřete pro Vás nevýhodnou smlouvu, kterou nebudete moci po delší dobu vypovědět!

 

 

Odbočky Tábor  - říjen, listopad, prosinec

Listopad

 

  1. 11. Měření                                                                9:00 hod.
  2. 11. Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.
  3. 11. Literární setkávání                                            13:00 hod.

10.11.        Oblastní shromáždění SONS                       14:00 hod.

  1. 11. Den otevřených dveří 9. - 17. hod.
  2. 11. Vědomostní zápolení 13:00 hod.
  3. – 23.11.Pedig          13:00 hod.

30.11.        Výroba adventních věnců                            

 

 

Prosinec

 

  1. 12. Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.

7.12.          Měření                                                                9:00 hod.

7.12.          Vánoční posezení                                          13:00 hod.