Časopis Informátor 8/2017

Publikováno 31.07.2017 16:07 Odbočka Tábor


SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

 

Dobrý den,

chtěla bych Vás všechny pozdravit i o prázdninách a těm, kteří máte ještě dovolenou před sebou popřát hodně krásných zážitků a šťastný návrat domů.

My s manželem máme dovolenou už za sebou, prožili jsme jí v krásném prostředí Šumavy v bylinných lázních přímo v Kašperských horách. Absolvovali jsme i několik procedur, třeba perličkovou lázeň, priessnitzovu lázeň, pobyt v jeskyni, ve které bylo stálých 13stupnů, klasickou masáž aj.

Moc doporučuji. Mějte se všichni moc dobře a budu se těšit na naší zářijové rekondici, na kterou se už moc těším.

 

Zdraví vás vaše předsedkyně.

                                            Iveta Najman

                                            předsedkyně OR odbočky Tábor

 

 

Milí přátelé,

 

první měsíc prázdnin je za námi. Vedra a horka prostřídal déšť. Snad bude srpen stabilnější a nadělí nám příjemné dny prozářené pravou letní náladou a provoněné zrajícím ovocem.

 

I v srpnu budou pokračovat naše letní aktivity podle plánu v kalendáři.  Ani v létě není třeba se uzavírat do samoty doma, ale přijďte mezi nás. Každá aktivita je spojená se smíchem a pohodou. Kdo nám pohodu zajišťuje?  No přece vy! Pojďte se s námi smát a rozesmějete i ty ostatní. Každý je pro nás důležitý a vítaný!

 

Z letošního rekondičního pobytu byli vyřazeni ti členové, kteří nezaplatili ani po předchozích upozorněních v Informátoru zálohu 1.000 Kč do konce června.

Pro přihlášené připomínáme, že přijímáme doplatek 1500,-Kč i s přihláškou do konce srpna. Kdo tak neučiní, bude z pobytu vyřazen.

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

 

 

NAŠE ZDRAVÍ A „BABSKÉ RECEPTY“

Cuketa je zdravá!                     

V tomto případě platí, komu se zelení – tomu se nelení. Zelená cuketa totiž obsahuje množství provitaminu A, který proniká hluboko do těla, až k jádrům buněk, čímž ovlivňuje vaše celkové zdraví a dodává vám energii. Bez ní bychom byli unavení a nic by se nám nechtělo dělat. Proto zmiňovaná záměna v pořekadlu. Kromě toho obsahuje tato chutná zelenina ještě:

  • karoteny
  • minerály: hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor
  • vitamíny: A, B, C
  • vlákninu
  • asi 91% vody.

 

Tak konzumujte beze strachu, ale naopak s důvěrou ve zdravou výživu.

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME                          

Kdo si hraje, nezlobí

Pod tímto programem se ukrývají akce v kanceláři - společenské hry jako je dáma, Qardo, kvízy a soutěže podle toho, kolik se nás sejde. Připraveno máme dostatek zajímavého. Máme i klapky na oči, takže můžeme hrát úplně všichni.

Pojďte se s námi naučit braillské značky na jednohlavých kartách a budete moci hrát doma nebo se známými karty. Naučit se to dá! Máme specielní didaktickou metodu. Je prima se zapojovat se do her třeba s vnoučaty. Mnohé omezuje pouze neznalost značek. Je to všechno srozumitelné i pro ty, kdo neumí, Přijďte, jsme tu pro vás!

Budeme se scházet dopoledne v 9 hodin.

 

Letní akce se společností Adaptech 22. srpna

 Tradičně mezi nás zavítá společnost Adaptech, která nám představí novinky v oblasti kompenzačních pomůcek.

Přijďte mezi nás, začínáme v 10:00 hod. v naší kanceláři.

 

Zdravotní procházky

Dopolední procházky kolem Tábora budou vždy spojené s překvapením. Pokaždé se sejdeme v 9:00 hod. na autobusovém nádraží, na zastávce a cíl procházky bude překvapením. Podle dohody můžeme procházku zakončit společným obědem.

 

BRAŇTE SE!!!  TENTOKRÁT ŠMEJDI ÚTOČÍ S PARFÉMY

Obchodování se „šmejdy“

Autor: Jiří Sálus

 

Asi jen málo z nás nezachytilo dokument popisující nekalé prodejní praktiky tzv. „šmejdů“. Jak se zdá, tak jejich doba ještě zdaleka neskončila, jen způsob klamání zákazníka byl pozměněn. Posuďte sami:

Je pátek dopoledne, sluníčko se na svět usmívá z modré oblohy a tu znenadání telefon začne se vrněti v kapse mé, aby ohlásil příchozí hovor. Přikládám jej tedy k uchu a zaposlouchám se do sametového hlásku neznámé ženy:

 „Dobrý den, já jsem z agentury X a provádím průzkum trhu ohledně parfémů. Nebojte, nic nenabízím. Jen bych Vám položila pár otázek, máte chvilku čas?“ odpovídám tedy ano a vyslechnu si 4 otázky týkající se nákupu parfémů. Pani uspokojena mými odpověďmi se rozloučí a zavěsí.

Uplyne víkend a tu se mobil opět zavrní. V telefonu se ozve ona neznámá žena a spustí vodopád otázek: „Vy jste se zúčastnil našeho průzkumu, vzpomínáte? A já mám pro Vás skvělou zprávu, vyhrál jste parfém zdarma v hodnotě 2.300 Kč. Co tomu říkáte?“ jsa poučen, že v tržní ekonomice není nic zadarmo, zpozorněl jsem a opatrně odpovídám: „To zní dobře“ a pani pokračuje: „A k tomu Vám mohu nabídnout druhý parfém za poloviční cenu, co tomu říkáte?“ stejně jako já, i čtenář už tuší, oč běží, a proto nepřekvapí, že odpovím, jako správný spořivý Jihočech: „O ten druhý parfém zájem nemám, vezmu si pouze ten zdarma.“ A odpověď? „No ale ten parfém zdarma je pouze za podmínky, že si koupíte i ten druhý.“

Dále netřeba již více rozepisovat. Poté, co jsem pani vysvětlil, že si plete pojmy a dojmy, a že slovo zdarma v jazyce českém znamená pro zákazníka bezplatně, jsme hovor ukončili. Tak jen pozor na lidi, co Vám nabízí zboží či službu zdarma, neboť každý výrobek a každá poskytnutá služba, mají své náklady, které musí někdo zaplatit!

 

VAŘÍME  PODLE KUCHYNĚ NAŠICH ČLENŮ

Zdeňka Vlková nám přinesla na zdravotní procházku

 

Jablkový chlebíček:

300 g strouhaných jablek

50 g rozinek

1 lžička ml. skořice

smíchat dohromady a nechat odpočinout než vymícháme těsto.

 

50 g másla nebo Hery

120 g cukru m.

2 žloutky

třeme do pěny, přidáme jablka, mouku a půl prášku do pečiva, pak lehce vmícháme sníh ze 2 bílků.

Upečeme ve vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formě pozvolna.

 

Od Dáši Kolaříkové jsme ochutnali Salát z hlívy ústřičné:

 

Potřebujeme:

10 dkg žampionů                                    Nálev:

10 dkg Hlívy                                             ½ lžičky kari pasty

10 dkg šitaké                                           2 lžíce ocet

1 červená a jedna žlutá paprika                 3 lžíce sójové omáčky

30 dkg čínského zelí                                 sůl

1 kostička tofu                                         4 lžíce horké vody

10 dkg vodní kaštany

5 lžic kukuřičné mouky

1 lžíce maizeny

olej

75 ml zeleninového vývaru

Postup:

Kari pastu rozmícháme s horkou vodou a přidáme ocet, sojovou omáčku, sůl a horkou vodu. Namočíme do toho na kostičky nakrájené tofu, okapané obalíme v kukuřičné mouce a osmažíme zlehka na oleji.

 

Zeleninu nakrájíme na drobno, dáme do hrnce, podlijeme vývarem  a krátce povaříme do lehkého změknutí. Přidáme žampiony, čínské zelí a cca po 10 min. přidáme hlívu. Povaříme ještě 5 minut. Pak smícháme i s kukuřičnou moukou a maizenou, tofu a zbytkem nálevu. Jíme vychlazené.

 

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY …

 

Pojďme do ZOO 13. července

 

Výlet do ZOO na Větrovy byl krásný. Máme v Táboře ZOO, která překvapila svojí krásou a nádhernými zvířaty. Kočkovité šelmy, medvědi, vlci a mnoho dalších zvířat nás přivítalo. Opravdu to stálo za to i naše pozdější chvátání na autobus, který jsme stihli a všichni si oddechli.

 

Posezení s country U Vily v Sezimově Ústí I.    21. července

Tento večer vyšel na 100 %. Počasí nádherné, účast vysoká, skvělá kapela Bez nervů. Vše se vydařilo a určitě jsme se s touto kapelou neviděli naposledy.  

 

Letní akce se společností Sagitta 26. července

Sagitta prezentovala tři nová zařízení v nabídce. Katalog je k nahlédnutí v kanceláři. Velmi zajímavá prezentace.

 

Zdravotní procházka - Čelkovice

         Ve čtvrtek 27. 7. jsme se autobusem vydali do Čelkovic – mého prvotního bydliště. Cesty vedly najisto a to hned k mojí babičce, kterou převážná část z Vás již zná z našeho předvánočního tvoření adventních věnců. Jelikož je má babička milovnice květin, domluvila jsem se s ní na návštěvu její zahrady a převážně zimní zahrady, kde celoročně kvetou orchideje. Dokonce si některé z účastnic odnesly domů i nějakou tu kytičku. Byla to velmi pěkná akce. Jsme moc rády, že nás chodí víc a víc. Projdeme se, popovídáme, zasmějeme se. Přidejte se k nám.

                                                                                          Kristýna Voborská

 

 

Příspěvek Emilky Kumherové

Kdo si hraje, nezlobí

tento název měly dvě dopoledne v červenci. Zvědavost mi nedala, a proto jsem přišla. Jednohlavé karty zná každý z nás. Ale když na ně nevidím, nezahraju si. Ale Ivanka nám vysvětlila tajemství značek a speciálních značek Braillu a já jsem vysvětlila, pokud byla shoda s Braillem.

 

Každá karta má známé obrázky. A navíc označení v levém horním rohu. Kombinace šesti různě seskupených bodů se dovím hodnotu a druh karty. Puntíky jsou dobře hmatné. Následovalo pochopení symbolů, potrénování paměti. A odměnou bylo, že jsme si zahráli jednoduchou hru „boj. „ alias Bitvu“. Kdo vyhrál? To jsme neřešili. A příště se naučíme další karetní hry.

Pánové, přijďte mezi nás a můžete nám ukázat, jak se správně hraje!

Je to společenská hra. Nekoukaví s vidícími se dají dohromady. Kdo na karty dnes nevidí, opráší svoje znalosti a přidá se. A na věk se nehledí. Bonusem nám bude dobrá nálada, dobře se pobavit a třeba poznat nové lidi a zapojit se do hry třeba s vnoučaty.

 

A já zkusila další dvě hry, ale o těch jindy. A nemusím si říkat, že na to nevidím, proto se nemůžu zapojit. S pěkným pocitem se těším na další neprobádané hry.

 

Pojďme objevovat svět hmatu, sluchu, vzájemného porozumění. Myslím si, že s tím záměrem jsou tyto akce připravované.

 

Lákala a zdraví Vás Emilka Kumherová

 

 

Plán akcí na období prázdnin

 

Srpen

út.  1. srpna        Kdo si hraje, nezlobí                                9:00 hod.

st.  2. srpna       Zdravotní procházka                             9:00 hod.

út.  8. srpna        Kdo si hraje, nezlobí                                9:00 hod.

čt. 10. srpna       Zdravotní procházka                                9:00 hod.

po. 14. srpna      Jednání Oblastní rady                             14:00 hod.

út. 22. srpna     Letní akce Adaptech                            10:00 hod.

čt. 24. srpna       Zdravotní procházka                                9:00 hod.

út. 29. srpna       Kdo si hraje, nezlobí                                 9:00 hod.

čt. 31. srpna       Zdravotní procházka (rozloučení s létem)    9:00 hod.

 

Září

po  4. září           Jednání Oblastní rady                                     14:00 hod.

st   6. září           Měření                                                            9:00 hod.

 9. – 16. září   rekondice odbočky V Albrechticích nad Vltavou


Obrázky

Naše členky při úterním Kdo si hraje, nezlobí... Naše členky při úterním Kdo si hraje, nezlobí...
Odpočinek v ZOO Větrovy Odpočinek v ZOO Větrovy
Na společném country večeru s kapelou Bez nervů Na společném country večeru s kapelou Bez nervů