Časopis Informátor 12/2019

Publikováno 16.12.2019 11:19 Odbočka Tábor


Dobrý den,

 

zdravím po delší době všechny členy a příznivce naší odbočky SONS. Chtěla bych poděkovat všem, kteří jste se zúčastnili Oblastního volebního shromáždění a zvolili si Oblastní radu (Čechová, Heřmánková, Müller, I. Najman, Voborská), Oblastní kontrolní komisi (Heřmanová, J. Chomout, Müllerová) a náhradníky (Divíšek, Havlová, M. Chomout, Z. Vlková) na další čtyři roky.

      

Protože se blíží i volba nového předsedy, tak bych chtěla poděkovat členům OR a OKK za jejich práci a děkuji Kristýnce za pomoc, kterou mi v uplynulých letech věnovala. Má moje veliké díky.

 

Jelikož se blíží adventní čas, přeji Vám všem i Vašim rodinám a přátelům, krásné Vánoce a šťastný nový rok.

                   Iveta Najman

 předsedkyně Oblastní odbočky Tábor

 

Milí přátelé,

 

za oknem je krásný slunný listopadový den a já připravuji svůj článek do prosincového vydání Informátoru. V rozhlase i na internetu je plno sněhových kalamit v Alpách, konkrétně v Rakousku. Podívám se z okna na šedivou budovu protějšího domu, zavřu oči a najednou to tady je:

 

         Půlnoční krajina, po sněhu kráčí v hnědém kožichu ponocný s troubou. Na oboze září velká hvězda s rojem zlatých hvězdiček, které vytváří pocit zlatých vlasů. Krajina se rozzáří a ponocný udiveně zvedá troubu k ústům, nadechne se a troubí. Zvuk se rozléhá po celém kraji. Nic se neděje? A přece! Otevírá se okno u rychtáře. Ponocný haleká -  Hej mistře!!! Vstaň bystře!!! Podívej se, co se děje, září hvězda, zpívají andělé, to jsme v životě neviděli, zázraky se dějí!

 

         Představa zasněžených vánoc se pomalu dostává do celého světa. Ty zasněžené, Ladovské, si v hloubi duše přejeme všichni. Adventní koncerty, vánoční besídky, společná posezení s přáteli jsou o tom hlavním, o setkávání s těmi, kdo jsou celý rok s námi, abychom se rozloučili před rodinnými svátky a popřáli si klidné svátky vánoční a hodně štěstí do roku 2020!

 

Věříme, že si najdete čas a přijdete. Vždyť setkávání, která nás provázela po celý rok, chceme s Vámi završit právě v prosinci a společně se připravit na klidný průběh vánočních svátků a vstupu do Nového roku.

 

Ivana Töröková

pracovník v sociálních službách Tábor

 

Připravujeme

 

Ve čtvrtek 28. listopadu budeme tradičně tvořit adventní věnce a svícny. Pod vedením Kristýny Voborské a její babičky Vlasty Trantinové jsme si všichni jistí, že věnce budou opět nádherné jako každý rok.

 

Nezapomeňte si s sebou přinést věnec (svícen), ozdoby, zahradnické nůžky. Větvičky budou zajištěny.

 

 

Zveme Vás hned na nepravidelné akce v  prosinci:

 

Hned první úterý 3. prosince ve 13:00 hod. uskutečníme Kdo vzpomíná, nezapomíná na téma: Samet není jenom látka s Jiřím Návarou, členem Občanského fóra, budeme vzpomínat na události v Táboře při a po Sametové revoluci. (termín byl přeložen z listopadu).

 

Adventní dobu nám přijdou ve čtvrtek 5. prosince zpříjemnit dětipěveckého sboru Sboráček ve 14:00 hod.

 

Vánoční posezení našich členů s oblíbeným posezením s trochou cukroví a u svařeného vína, za hudebního doprovodu Ládi Dohnala a Zbyňka Heřmánka nás čeká ve středu 11. prosince ve 13:00 hod.

 

Letošní program akcí ukončíme zpěvem při akci Putovaly písničky. Tentokrát budeme putovat s koledami po celé zemiúterý 17. prosince ve 13:00 hod. Zajímavé povídání a také obvyklé a neobvyklé písničky jsou již pro Vás připraveny!!!

 

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

V listopadu proběhly všechny pravidelné akce. Změřili jsme si krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu v krvi při Měření, upletli krásné košíky v kurzu pedigu, naučili se další slovíčka při angličtině a pilně trénovali svůj hmat u Braillova písma.

 

 

V úterý 5. listopadu nám Mirek Matoušek s Alenkou připravili skvělou besedu na téma: Co se děje v lese.  Oživení si jmen listnáčů a jehličnanů, které jsou v našich lesích, osahání si paroží či kůží divoké zvěře, spousty zajímavého o myslivosti, bylo skutečně krásným odpolednem. Ještě jednou moc děkujeme.

 

 

  1. listopadu proběhlo v Tabačce Oblastní volební shromáždění, kde jsme si zvolili novou Oblastní radu a Oblastní kontrolní komisi. Předseda se bude volit na lednové Oblastní radě a zároveň se stane kandidátem pro Celostátní shromáždění SONS, které se uskuteční v Táboře příští rok v květnu.

 

Čtvrtek 21. listopadu patřil triu A+M², kteří nám opět krásně zahráli a zazpívali a zpříjemnili pochmurný listopadový den.

 

 

 

 

 

 

 

Vážení členové naší odbočky, vážení přátelé,

 

dovolte mi, abych si vzala na starost poslední řádky v časopise pro letošní rok. Vánoce se nám blíží, stromky na náměstích se již ukotvují a o víkendu se vše krásně rozsvítí. Začne advent. Pro mnohé nejkrásnější čas vůbec, pro další jen doba, kterou chtějí „přežít“. Ať už patříte k jedné či druhé skupině, rádi Vás uvidíme na tradičním vánočním posezení, kde bude konečně čas si popovídat a vždy je to krásná doba strávená s Vámi. Navíc nosíte už upečené cukroví a další dobroty a hudba a zpěv dodává úžasnou atmosféru. Takže pro ty, kteří váhají, doporučuji, aby opravdu přišli. Bude to fajn. J

 

S blížícími se vánočními svátky a koncem roku mají lidé tendence rekapitulovat, hodnotit a přemýšlet o celé uplynulé době. Ani já nejsem výjimka. Asi bych se zařadila i do skupinky těch, kteří celé vánoční svátky chtějí opravdu „jen přežít“, ale na druhou stranu miluji nasvícené stromy, vyzdobená města, pohádky a koledy si také ráda pustím. Dokonce vlastním jeden moc pěkný svetr s vánoční tématikou. J  Letošní rok byl pro mě osobně velmi náročný. Vlastně asi jeden z nejhorších v mém životě. Ztratila jsem milované osoby, které mi byli velmi blízké. Znáte to, uvnitř sebe se hroutíte, křičíte, pláčete, nadáváte proč zrovna vy…a pak prostě vstanete a jdete do práce, nakoupit, zařídit to nebo tamto. Prostě jdete dál. Nechci tady smutnit a zapříčinit pochmurnou náladu, jen si myslím, že mnozí z Vás jsou na tom podobně jako já a především si zasloužíte vědět, proč jsem se občas nechovala asi úplně tak, jak jste zvyklí. Omlouvám se, ale teď už víte, proč jsem se vždy neusmívala. Na závěr bych použila to, co mi vždycky říkal můj děda. „Život není vždycky zlej, vždyť dokud ještě žijem, je všechno oukej“.

 

Moc bych chtěla poděkovat všem, kteří pracují pro odbočku a dále Vám všem, kteří nám zachováváte přízeň a navštěvujete naše akce.

 

Přeji Vám ze srdce krásné vánoční svátky a ať ten nový rok stojí za to!

 

Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště Tábor

 

 

Termíny plánovaných akcí

 

PROSINEC 2019

po.

2.

prosinec

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

3.

prosinec

Samet není jenom látka

13:00

hod.

st.

4.

prosinec

Měření

 9:00

hod.

čt.

5.

prosinec

Mikuláš se Sboráčkem

14:00

hod.

pá.

6.

prosinec

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

st.

11.

prosinec

Vánoční posezení se členy

13:00

hod.

pá.

13.

prosinec

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

17.

prosinec

Putovaly písničky – koledy

13:30

hod.

 

Leden 2020

 

pá.

3.

leden

Vánoční výstava v Galerii 140 (sraz na Žižkově náměstí)

9:30

hod.

po.

6.

leden

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

8.

leden

Měření

9:00

hod.

pá.

10.

leden

Konverzace v AJ

9:00

hod.