Časopis Informátor 10/2016

Publikováno 12.12.2016 09:37 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

        

         konec roku se přiblížil raketovou rychlostí. Vánoce a čas zamýšlení se nad časem uplynulým jsou nádhernou příležitostí k tomu, abychom i nalezli rovinu k vnímání sebe ve vztahu k druhému. Ten, kdo se dokáže zamýšlet poctivě, obyčejně nachází u sebe odpuštění a pochopení pro toho druhého. Právě odpuštění a láska k tomu druhému, popření vlastních negativních emocí, jsou pravou podstatou adventu – času, jenž předchází  křesťanskému svátku narození Ježíše Krista. Ten si každoročně připomínáme až o půlnoci 24. prosince.

 

Současná česká společnost pod nánosy reklam, řvoucích ampliónů, které často kazí radostné vnímání koled, okupuje naše smysly pocitem, že ke spokojenosti je potřeba koupit dárky lepší a mnohdy i dražší a tak uplatit svoje blízké hodnotou dárku. Není tomu tak. Největší hodnotou jsme my a naše přítomnost v rodině, setkání a potěšení se s těmi, kdo pro nás v tomto roce znamenali mnoho. Malá upomínka na setkání je mnohem více než honosný dar. Je v ní totiž schována ta nejdůležitější informace – mám tě rád, ráda a mnoho pro mne znamenáš, chci se s tebou dále setkávat. Máme obrovskou možnost oslovit i ty, které chceme pozvat do našich životů znovu nebo nově.

 

Přejeme jménem pracovníků naší odbočky i jménem Oblastní rady odbočky všem našim členům krásný čas adventu, klidný a pokojný průběh vánočního času a šťastné vykročení do roku 2017.

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

 

 

 

Z cyklu BRAŇTE SE !!!

 

Ani v krásné atmosféře Vánoc nemá nikdo právo vynucovat na členovi rodiny nebo příteli podpis jakýchkoliv smluv, prodej majetku, převod majetku na členy rodiny.

Někdy samota v době svátků, ale i mimo ně je tak tíživá. Nikdo není sám. I pro Vás jsou zde lidé, kteří si s Vámi rádi promluví. Kontaktujte je!

 

Pro případný dotaz nebo pomoc volejte bezplatný

non-stop Senior telefon 800 157 157

 

VÁNOČNÍ FEJETON    A z cigaret dým se rozplyne...

(napsal Jiří Sálus- člen odbočky Tábor)

 

Kdo by to neznal. Sejdeme se s přáteli v čase vánočním u vínka či pivečka, probereme vše možné a nemožné a večer, když se ocitneme doma (bez ohledu na to, zda u sebe či jinde), zjistíme, že si kromě příjemného rozpoložení, přinášíme také onen nezaměnitelný cigaretový zápach. Chceme-li se jej zbavit, nezbývá, než dát oblečení do pračky a prací prášek doplnit silnou aviváží. Zdálo by se tedy, že je vše jasné. Příště požádejme kuřáky, aby si svou neřest "pořešili" v ústraní mimo veřejné prostory a problém je vyřešen.

 

Jenže v tu chvíli, kdy vyslovíme takové přání, se do diskuse pustí právníci a všelijací nikotinoví koumáci a začnou se ptát – cožpak soukromá restaurace patří mezi veřejné prostory, a kde je kuřákova svoboda, nekuřák si přeci může najít jiný prostor pro setkání s přáteli, a vždyť vlastně, kdo ví, jak je to se škodlivostí kouření atd. atd. Odpovídat na tyto otázky nelehké jest, a proto si položím otázku jinou.

 

Proč je takový problém se s kuřáky domluvit na něčem, co v dobré společnosti vždycky fungovalo? Tedy, že si žádný kuřák nezapálí v přítomnosti dítěte nebo ženy a je-li požádán o totéž v době jídla (bez rozdílu, zda večerního či poledního), učiní tak bez okolků. Přeci jenom, co si budeme povídat, příroda navrhla lidské plíce pro příjem kyslíku a nikoliv pro příjem cigaretových zplodin.

 

A odpověď? Problém netkví v nedostatečné legislativě, ale zřejmě v prostém faktu, že závislý člověk (a tím kuřák rozhodně je) není schopen zcela ovládat své jednání, následkem čehož se společnost rozděluje na zastánce a odpůrce kouření ve veřejných prostorách vč. restaurací.

 

Doufejme proto, že čas vánoční napomůže všem dojít ke smíru. Náš soucit s těmito nemocnými jedinci a naše porozumění jejich obtížím, může nakonec vzbudit jejich touhu po skutečném klidu a vnitřnímu míru. Z cigaret dým se pak rozplyne v nenávratnu a radostný duch Vánoc osvěžený vůní purpury nás bude moci vtáhnout do společné náruče plné lásky, moudrosti a soucitu. No, a když přeci jen někdo sáhne po krabičce a zapalovači, nemějme mu to zcela za zlé, neboť jeho čas poznání pravdy ještě nepřišel. Ale naopak, pomáhejme mu najít cestu k prozření skrze vlastní příklad a radujme se z každého pokroku, který učiní. Neboť láska k bližnímu i s jeho chybami, to stále patří k tradičnímu odkazu Vánoc.

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

ANGLICKÁ KONVERZACE

 

         Budeme se od února učit na společných kurzech praktické věty, situace a reagování.  Nebojte se, pan Sálus nám výuku bude šít na míru.

K otevření této služby mapujeme Váš zájem. Už je nás

pět přihlášených. Další se nám přihlaste do 4. ledna 2017 v kanceláři.

 

 

  1. prosince - Vánoční posezení členů od 13:00 hod

 

Tradiční vánoční posezení členů odbočky a jejich doprovodů se bude odehrávat za hudebního doprovodu Ladislava Dohnala, našeho společného zpívání a povídání.

Věříme, že každý přinese malou ochutnávku ze své vánoční nebo silvestrovské kuchyně, a tak budeme moci společně probrat zkušenosti z našich osobních zážitků a užít si společně strávený čas.

 

Přijměte všichni pozvání k tradičnímu posezení, konzumaci „vašich dobrot“ a pojďme se společně rozloučit s rokem 2016.

 

 

 

JEDNODUCHÝ RECEPT :

 

podle kuchyně IVETY NAJMAN si uvaříme

 

SILVESTROVSKÁ POMAZÁNKA

 

40 deka salámu Junior

celé balení sýru Primátor

4 vařená vejce

česnek dle chuti

majolka, sůl, pepř

 

Vše „semeleme“ na masovém strojku, přidáme majolku a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku namažeme na večky a dozdobíme.

Přejeme Vám dobrou chuť!

SPOLEČNÉ AKCE, KTERÉ PROBĚHLY…

 

         Proběhly pravidelné akce odbočky - schůzka výboru, nácvik sebetestování, pedig, vědomostní zápolení a literární setkávání. Je radostí, když můžeme společně lovit v naší paměti a spojovat zábavu s osvěžováním znalostí.

 

  1. listopadu - Literární setkávání

 

         Letošní cyklus setkávání s literaturou, nad životem a knihou autorů, které mnozí z nás ani neznali, proběhlo v režii Emilky Kumherové. Naprosto různorodá procházka mezi žánry byla zakončena několika příběhy Vánoce s Františkem Nepilem a ukázkou z příběhu O makovém mužíčkovi.

Bylo nám na každé schůzce spolu hezky.  Ukázalo se, že díky zajímavému vedení společného času, může mít i literatura svoje místo v našich aktivitách.

 

 

  1. listopadu - Oblastní shromáždění SONS

         Oblastní shromáždění naší odbočky tradičně proběhlo v prostorách „Tabačky“. Shromáždění navštívili zástupci z Úřadu práce, Lions klubu, Městského úřadu Tábor. Předsedkyní odbočky Ivetou Najman bylo shromáždění zahájeno. Společně jsme věnovali minutu ticha členům, kteří nás v tomto roce opustili. Kromě zhodnocení proběhlých akcí, zprávě o hospodaření byl nastíněn i předpoklad činnosti pro další rok. V rozvinuté diskuzi se dostalo poděkování pracovnicím odbočky za rekondiční pobyt nebo jednotlivé akce, které jsou skutečně zajímavé a různorodé. Členové byli vyzváni k větší účasti na akcích. Pokud má někdo problém s cestou na akci, může toto konzultovat s pracovnicemi odbočky, které můžou pomoci s řešením.

 

 

 

  1. listopadu - Den otevřených dveří

 

         Den otevřených dveří proběhl tentokrát ve spolupráci se společností SPEKTRA. Ukázka kompenzačních pomůcek pro osoby se zrakovým postižením tentokrát byla obohacena nejnovější nabídkou ručních a stolních kamerových lup, telefonů s hlasovým výstupem. Pro zájemce zde byla připravena i informativní prohlídka toho, co nabízí naše odbočka. Byly poskytnuty informace a rady osobám, které naší organizaci neznali a potřebovali pomoc. Přišli k nám, díky uveřejněnému článku v týdeníku Táborsko. Děkujeme všem členům, kteří nám v tento den pomáhali.

 

 

  1. listopadu - Výroba adventních věnců

         Tvořili jsme, zdobili jsme, uvařili k tomu čaj a kávu, popovídali si a prožili společný čas. Vůně jehličí, borových šišek a mnohé další nás posunuli v hezkých myšlenkách a přáních. 

 

 

 

 

„Můžeme mít tisíce přání, tužeb a snů, ale jen štěstí, láska, přátelství a zdraví dává světlo našim dnům.“

Dovolte, abych se tímto krásným citátem s Vámi také pro tento rok rozloučila. Děkuji všem mým spolupracovníkům, kteří mi celý rok pomáhají, a děkuji, především Vám všem, kteří chodíte na naše akce.

Přeji Vám nádherné vánoční svátky a úspěšný vstup

do nového roku 2017.

                           

Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště Tábor

Plán akcí Odbočky Tábor  - prosinec, leden, únor

Prosinec

 

  1. 12. Jednání oblastní rady odbočky 14:00 hod.

7.12.          Měření                                                                 9:00 hod.

7.12.          Vánoční posezení                                          13:00 hod.

                           

Leden

  1. 1. Jednání oblastní rady odbočky 14:00 hod.
  2. 1. Měření   9:00 hod.
  3. 1. Vědomostní zápolení 13:00 hod.
  4. 1. Pedig 13:00 hod.
  5. 1. Pedig 13:00 hod.

 

Únor

 

  1. 2. Měření                                                                 9:00 hod.
  2. 2. Konverzace v angličtině                                    9:30 hod.
  3. 2. Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.
  4. 2. Literární setkávání                                            13:00 hod.
  5. 2. Konverzace v angličtině                                    9:30 hod.
  6. 2. Vědomostní zápolení 13:00 hod.
  7. 2. Konverzace v angličtině            9:30 hod.
  8. 2. Pedig 13:00 hod.
  9. 2. Pedig 13:00 hod.
  10. 2. Konverzace v angličtině            9:30 hod.