Čaj o třetí

Publikováno 14.02.2022 09:05 Odbočka Plzeň


Čaj o třetí

Na světě je 20 tisíc druhů čajů z jednoho typu rostliny.

 

Čaj (z výslovnosti čínského  – čcha v mandarínském a kantonském dialektu; v dialektu min významného přístavu Sia-men čteno te – odtud pojmenování v mnoha jiných jazycích) je kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (například tzv. ovocné čaje, bylinné čaje nebo šípkový čaj), které se někdy označují jako nečaje.[1] Čaj má díky obsahu kofeinu povzbuzující a stimulující účinky na lidský organismus.

 

Pěstování

Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Z botanického hlediska je čajovník stálezelený keř, dorůstající v přírodě výšky 5 až 15 metrů, výjimečně až kolem třiceti metrů. Na plantážích jsou keře udržovány ve výšce kolem jednoho metru. Umožňuje to pohodlnější sběr čajových lístků a zvyšuje úrodu.

Přirozeně čajovník rostl v jihovýchodní Asii při hranicích Číny a Indie. Jako kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech s příhodnými podmínkami; mezi známé země produkující čaj patří IndiePákistánÍránSríLankaTchajwanJaponskoIndonésieNe-pálAustrálieArgentina a Keňa. Čajovníku se nejlépe daří v monzunovém klimatu v subtropickém a tropickém pásu; roste na kyselých půdách, od hladiny moře až po nadmořské výšky kolem 2500 m.

Listy čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů a široké mezi jedním a deseti centimetry; dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkým řapíkem. Čajové lístky se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech po celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí, které určují, kterou část výhonku uštípnout. Obvykle jsou cennější mladší menší lístky u špičky výhonku a pupen. Čaj obsahuje kofein, známý také jako tein.

V Evropě se původně pil jako lék.[2]

Čaj o páté

Zvyk pít čaj o páté (tzn. v pět hodin odpoledne) vznikl ve Francii, ačkoliv je přisuzován Anglii (Anna Russellová, vévodkyně z Bedfordu v polovině 19. století), která ho od Francouzů pouze převzala.[zdroj?] Jako čaje o páté se v Československu za socialismu označovala setkávání mládeže (hovorově mejdany, sleziny apod.) v tento čas, kde se nepil alkohol, ale čaj (alkohol se samozřejmě pil, ale oficiálně se o tom nemluvilo).

TYPY ČAJŮ

Bílý, zelený, polozelený (oolong) a černý čaj. Všechny tyto druhy čajů pochází z čajovníku. To, co ovlivňuje zařazení čajů podle druhu, je až způsob zpracování po sklizni. Jakmile je čaj sesbírán, zásadní fáze, které ovlivní získání čajových lístků výborné kvality, jsou vysoušení, oxidace, fermentace a dosušení. Úloha čajové společnosti spočívá v pečlivé kontrole všech těchto fází, aby se do čaje dostalo to nejlepší z aromatických látek, které obsahují čajové lístky.

BÍLÝ ČAJ

Bílý čaj podstupuje po sběru vůbec nejméně zpracování. Nejlepší bílé čaje obsahují pouze listové pupeny, které lze sbírat jen během krátkého období na jaře. Zpracování je velmi jednoduché: pro fázi vysoušení se listy umístí na několik dní do stínu a pak se dosušují. Tento čaj je vzácný právě kvůli krátkému intervalu pro sběr pupenů. Jedná se o jemný čaj, často vyhledávaný znalci. Pije se bez mléka i cukru a zalévá se vodou o nízké teplotě (aby nedošlo k narušení jeho jemné chuti). Jeho listy můžeme louhovat opakovaně.

ZELENÝ ČAJ

Aby se zabránilo fermentaci, protože zelený čaj je nefermentovaný, jsou listy ošetřeny při velmi vysoké teplotě. To je možné za použití suchého tepla, kdy jsou lístky přehazovány ve velké pánvi nad ohněm, nebo lze použít vlhké teplo, tedy napařování listů nad vodou (tato vlhká typicky japonská metoda dává čaji aroma mořského vánku, který najdeme v japonských čajových směsích sencha a matcha).

Poté jsou listy svinovány do různých tvarů, které se odvíjí od konkrétní země a tradice. Například v Japonsku jsou to tenké jehly, v Číně je zase motají do pletenců. Zelený čaj pijí nejčastěji v Asii. Má svěží vůni a je bohatý na vitamíny (tedy pokud nebyly zničeny při zalití čaje příliš horkou vodou).

OOLONG TEA

Jedná se o částečně fermentovaný čaj, nebo jakýsi střed mezi zeleným a černým čajem. Po natrhání projde čaj procesem vysoušení, potom se listy opalují a zároveň fermentují při vysoké teplotě. Čas fermentace může být kratší nebo delší, záleží na tom, jakého výsledku chceme docílit. V některých oblastech se listy následně ještě praží, což jim lehce dodává chuť pečeného kaštanu. Oolong je velmi hojně pěstovaný a populární čaj v Číně nebo na Tchaj-wanu.

Má nízký obsah kofeinu a příjemně se pije, a to buď jen tak, nebo lehce oslazený, odpoledne, nebo dokonce i večer.

ČERNÝ ČAJ

Černý čaj je fermentovaný čaj. Po natrhání se listy rozprostřou na velkých dřevěných stojanech ve stínu větrané místnosti a nechají se ležet, dokud neztratí 50 % vlhkosti. Lístky se poté svinují, tato činnost umožňuje narušení buněčné struktury lístků, což vede k uvolnění enzymů, které způsobují fermentaci. Čas fermentace záleží na požadovaném výsledku: pokud je čas příliš krátký, čaj bude „zelený“, pokud příliš dlouhý, čaj ztratí svůj charakter. Následně se čaj suší a prosívá a podle velikosti prosetých lístků jsou jednotlivě „klasifikovány“.

Ceylonský čaj a čaj Assam jsou jen dva z rozsáhlé škály černých čajů. Černý čaj je příjemný k pití sám o sobě nebo oslazený, někdy s trochou mléka nebo kapkou citronu, záleží na konkrétní odrůdě. Černý čaj se často používá jako základ pro ochucené čaje.

KOUŘOVÝ ČAJ

Kouřový čaj je specificky upravený černý čaj. Podle jedné legendy byla čajová továrna obsazena armádou a když vojáci odešli, výrobci chtěli zpracování čaje urychlit. Nechali proto čajové lístky sušit nad hořícím dřevem, aby o ně nepřišli. Listy vstřebaly kouř, a tak se zrodil kouřový čaj. Tento druh mají rádi hlavně lidé ze západního světa a obyčejně se v Číně nepije. Mezi tyto kouřové čaje patří i Lapsang souchong. Kouřový čaj si můžete dopřát jen tak nebo lehce oslazený a obvykle se pije k jídlu nebo odpoledne.

AROMATIZOVANÉ A OVONĚNÉ ČAJE

Již odpradávna Číňané zvýrazňovali čaje pomocí květin a koření, aby upravili chuť čaje. Předchůdce aromatizovaných čajů je čaj jasmínový. Čajové lístky byly do jasmínových květů svinovány v noci, protože květy se ve tmě otevírají a uvolňují svou vůni.

Vzhledem k pracnosti tohoto procesu jsou v současnosti aromatizované čaje vyráběny strojově. Po usušení čajových lístků se na ně sprejují přírodní esenciální oleje získávané z květin nebo z ovoce. Aromatizovat je možné všechny druhy čajů: zelený, černý, bílý, nebo červený. Nezáleží na použitém procesu aromatizace, ale abychom získali vyváženou a bohatou chuť čaje, kvalita použitých surovin (čaje a esenciálních olejů) je vždy zcela zásadní.

Tyto čaje mají často velmi chutný podtón a jsou výborné jen tak nebo oslazené. Mezi aromatizované čaje patří například černé čaje s čokoládou, fialkou a samozřejmě s bergamotem (např. Earl Grey, pravděpodobně nejznámější aromatizovaný čaj).

Díky našim bohatým znalostem v Kusmi Tea víme, jak kombinovat různé chutě, a tak vytvořit jedinečné čajové směsi. Naše široká řada aromatizovaných čajů obsahuje např. černý čaj s přírodními esencemi citrusu, vanilky a koření (Prince Vladimir) a zelený čaj s výtažkem z bergamotu, s citrusy a květinami (Green Bouquet).

ČERVENÝ ČAJ NEBOLI ROOIBOS

Rooibos nepochází z čajovníku, ale díky způsobu, jakým se zpracovává a používá, je čaji podobný. Roste výhradně na rovných místech v horách v jihozápadní oblasti Jižní Afriky. Již před více než 300 lety domorodé národy sbíraly tyto lístky, aby je fermentovaly. I přesto, že byl fermentační proces modernizován, výrazně se nezměnil. Ať ho pijí teplý nebo studený, fermentovaný nebo ne, rooibos je v současné době národním nápojem jihoafrických států.

Existuje i nefermentovaná verze, které se pochopitelně říká zelený rooibos. Rooibos má jemnou chuť bez špetky hořkosti. Je oblíbený pro svůj velký obsah antioxidantů a stopových prvků. Místní lidová tradice tomuto čaji dokonce připisuje i protikřečové a uvolňující účinky. Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádný kofein ani třísloviny (látky, které dodávají čaji mírnou hořkost), tento nápoj lze pít po celý den a je vhodný jak pro dospělé, tak pro děti.



Příznivé účinky

1) Zelený čaj

Zelený čaj je považován za jeden z nejzdravějších čajů, protože obsahuje spoustu antioxidantů a katechinů, včetně EGCG neboli epigallocatechin gallate. Poslední výzkumy ukazují, že tento katechin může významně přispět k ochraně zdraví srdce. Konkrétně přispívá ke snížení zánětu a zlepšení krevního oběhu [1]. Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mimo jiné má zelený čaj protizánětlivé vlastnosti. Dále pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Zelený čaj bývá často spojován s redukčními dietami, protože urychluje metabolismus. Studie rovněž ukázaly, že zelený čaj může zabránit rozvoji některým typům rakovinových buněk. [2]

2) Bílý čaj

Bílý čaj patří mezi nejméně zpracované čaje. Jeho listy si udržují přirozený zelený odstín, protože listy jsou ihned po sklizni sušeny na slunci. Ve srovnání s jinými čaji má bílý čaj méně kofeinu. Mimo jiné obsahuje bílý čaj antioxidanty, které pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci a mohou regulovat hladinu cukru v krvi [3].

3) Oolong

Oolong je částečně fermentovaný čaj. Čajové lístky jsou ihned po sklizni a usušení podstoupeny oxidaci. Výsledkem různých úrovní oxidace je příjemně sladké aroma. Oolong obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály a to zejména vápník, mangan, měď, karoten a selen. Z vitamínů to je především vitamín A, B, C, E a K. Kromě toho je bohatým zdrojem kyseliny listové. Díky velkému množství antioxidantů pomáhá Oolong odstraňovat z těla volné radikály a díky obsahu flavonoidů pomáhá snižovat zánět a má antimikrobiální vlastnosti [4].

4) Černý čaj 

Černý čaj je podobně jako zelený čaj známý svými pozitivními účinky na zdraví. Ze všech čajů má největší obsah kofeinu, takže může sloužit jako náhrada za kávu. Černý čaj obsahuje aminokyselinu nazývanou L-theanin, která pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu a tím prodlužuje dobu přísunu energie. Výzkumy ukazují, že tři šálky denně můžou snížit riziko srdečních chorob [5]. Černý čaj také obsahuje polyfenoly, které napomáhají k lepšímu trávení.

5) Pu-Erh 

Pu-erh je kromě svých pozitivních účinků na zdraví známý svou silně sladkou chutí s dřevitými tóny. Pu-Erh obsahuje antioxidanty, které pomáhají z těla odvádět volné radikály, působí detoxikačně a zabraňuje oxidačnímu stresu. Oxidační stres je spojen s řadou onemocnění od předčasného stárnutí a dokonce s rozvojem Alzheimerovy choroby. 

6) Rooibos 

Rooibos je jihoafrický nápoj vyrobený z listů keře nazývaného Čajovec kapský. Čajové lístky při zpracování prochází procesem fermentace, který rooibosu zajišťuje jeho typickou červenohnědou barvu a výraznou nasládlou chuť. Výzkumy ukazují, že Rooibos obsahuje antioxidanty, které snižují oxidační stres a pomáhají chránit játra [6]. 

7) Yerba maté 

Yerba maté je čaj vyrobený z lístků a větviček rostliny Ilex paraguariensis, tedy cesmíny paraguayské. Yerba maté se popíjí tradičním způsobem z nádoby zvané kalabasa pomocí bombilly (brčka), která slouží jako filtrYerba je bohatá na antioxidanty a živiny. Obsah antioxidantů je u yerby maté dokonce větší než u zeleného čaje. Dále obsahuje xantiny, saponiny, polyfenoly. Jednou z hlavních předností yerby jsou její povzbuzující účinky a to bez projevů nervozity, jako tomu může být u kávy. Kromě přísunu energie zároveň zvyšuje i mentální výkonnost. Mimo jiné yerba maté pomáhá předcházet infekcím bakteriemi, parazity,houbami, snižuje hladinu cukru v krvi a je vhodná v redukčním období, protože snižuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus [7]. Kromě výše zvýšených látek obsahuje vitamín C a E a z minerálních látek je to selen a zinek a tím yerba posiluje imunitní systém.

8) Ibiškový čaj 

Ibiškový čaj je vyroben z květů Ibišku, které se pěstují do jejich purpurového odstínu. Chutí je podobný brusinkám. Studie ukazují, že Ibišek vykazuje protinádorové vlastnosti [8]. Ibiškový čaj se také může pochlubit příznivými účinky na zdraví srdce a to díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

9) Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je připravován z rostliny Heřmánku pravého, který je známý pro své uklidňující účinky. Největším přínosem pro zdraví jsou zejména právě jeho uklidňující účinky, které zlepšují spánek a zároveň prodlužují čas strávený v hlubokých cyklech spánku.

10) Mátový čaj

Mátový čaj je asi nejznámějším čajem na trávicí obtíže, máta peprná totiž pomáhá zmírnit zánět a podrážděný žaludek. Mimo to má také analgetické vlastnosti, takže ulevuje od bolesti. Mezi významné látky v mátovém čaji patří fenolové sloučeniny, jako je kyselina rosmarinová a flavonoidy.

Všechny čaje jsou plné antioxidantů, polyfenolů, katechinů a dalších látek, které příznivě působí na zdraví. Pití čaje může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zvýšit energii a podpořit imunitní systém.

Typické japonské čaje

Druhů japonských čajů je nespočet.

Typů čajů, které jsou v Japonsku oblíbené, je mnoho. Králem mezi nimi je intenzivně hořký, avšak zároveň i lehce nasládlý čaj matcha.

Matcha

V Japonsku se pije již 800 let nejen při čajových obřadech. Matcha se vyrábí a připravuje jinak než ostatní čaje, z jejichž lístků pijeme nálev. Čajové keříky se měsíc před sklizní zakryjí tmavou plachtou. Ztrátu světla se pak snaží kompenzovat masivní tvorbou chlorofylu v listech. Z nejlepších lístků se poté vyrobí jasně zelený, jemně mletý čajový prášek, který se vyšlehá do pěny pomocí bambusové metličky přímo v šálku. Pokud si však chcete proceduru zjednodušit, můžete si čaj připravit v praktickém šejkru, a to jak v teplé, tak i ve studené variantě.

Co je to matcha?

Matcha nebo také maccha (čti mačča) je jemně mletý, smaragdově zelený práškový čaj. Je to přírodní zelený čaj, který se před více než 800 lety stal duší známého japonského čajového obřadu. Buddhističtí mniši uctívají čaj matcha jako „elixír“ pro jeho potenciál zvyšovat koncentraci a zrychlovat metabolismus.

Čaj matcha býval v minulosti užíván jako lék na různá onemocnění. Poté, co si zen buddhističtí mniši z Japonska na konci dvanáctého století uvědomili jeho skutečný potenciál, začalo pěstování čaje matcha v Japonsku vzkvétat. Pěstování čaje matcha představuje pouze 0,6 % celkové produkce čaje.

Speciální pěstování matcha

Matcha se připravuje z vysoce kvalitních, ve stínu rostoucích lístků čajovníku známých jako tencha. Čajové keře jsou chráněny před přímým slunečním zářením 3 týdny před sklizní, což snižuje rychlost fotosyntézy a zpomaluje růst rostlin. To listům zajišťuje tmavší odstín zelené a stimuluje produkci chlorofylu a aminokyselin.

Kulinářské využití: 

Kromě výše zmíněných užitků je čaj matcha velmi populární jako přísada řady pokrmů. Matcha se používá jako chuťová přísada mnoha druhů cukrovinek západního stylu včetně čokolády, koláčů, cukroví, sušenek a zmrzliny ze zeleného čaje. V poslední době celá řada známých kaváren v celé Severní Americe přidala do své nabídky nápoje na bázi matcha. Jsou to např. smoothies, mléčné koktejly, latté a alkoholické nápoje. Recepty zde.

Matcha: souhrn

Čaj matcha má ve srovnání s jinými zelenými čaji vynikající přínosy. Podle lidových pořekadel existují v Japonsku pro pití tohoto čaje speciální pravidla etikety, např.: „Budete-li pít matcha s rovnými zády, potěšení z tohoto zážitku se zdvojnásobí.“ Matcha je jediný čaj, kde se ve vodě rozmělní celý čajový list, čímž zachovává maximální přínosy přírodních složek v něm obsažených. Chlorofyl v čaji matcha pomáhá cítit se lépe. Kromě toho pomáhá čaj matcha stimulovat dobrou náladu a pomáhá vytvořit pocit celkové pohody

Sencha

Z běžně popíjených čajů má v Japonsku největší popularitu sencha. Nálev je světle zelenkavý, chuť silná, avšak svěží. Japonci tento čaj obvykle pijí kdykoliv, kdy na něj dostanou chuť - od rána až do večera.

Hojicha

Oblíbený je pražený čaj hojicha pro svou jemně kouřovou vůni a chuť. Pražením hojicha ztrácí část kofeinu, lze ji tedy popíjet i večer, aniž bychom riskovali probdělou noc. Hojicha svou chutí velmi dobře doplňuje například smažená jídla.

Kukicha

Podobně málo "nakopávací" jako hojicha je i kukicha, jemně chutnající čaj, netradičně vyráběný z řapíků, stonků a větviček čajovníku.

 

Genmaicha

Do většiny japonských čajů se nepřimíchává žádná další ingredience pro ochucení, až snad na jednu výjimku. Do čaje genmaicha se přidává pražená rýže, což mu dodává mírně nasládlou, pečenou chuť. Podobně jako hojicha a kukicha obsahuje jen malé množství kofeinu. Zachutná vám horký i studený.

Zdroje :

https://www.susi.cz/blog/jak-vybrat/typicke-japonske-caje/

https://www.matchatea.cz/benefity-matcha-tea

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/10-nejlepsi-caju/?fbclid=IwAR3u1PC_YJYQ-MU-5xczuHsdAvNyr3Vnauvxq8iiLQOBAizB0bCMLJn08uA

https://www.tea-legends.cz/druhy-caje/?fbclid=IwAR1JqrE-kC3neu2AaPgaphT-0YjLa3Z2nBHKfOVXJ1WCrx_gV98Gz_Ps788

http://www.cajtydne.cz/a/jin-xuan?fbclid=IwAR3IuSkL5gs_c-9Cr5oLg3HnJOfU8TWqz0xbqI3-TlihqpTNCpC6qGQK3CY

https://www.gresik.cz/caje/caje-4-svetadilu/polofermentovane-caje/1137-milky-oolong/

https://www.caje-mixtee.cz/rs/dle-cajoveho-listu/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Caj

 







 

 

 


Obrázky