Bylo nás pět

Publikováno 11.04.2022 09:41 Odbočka Mladá Boleslav


Obrázek

Tedy ne Poláčkových pět rošťáků, ale čtyři dospělí a jeden průvodce babičky, Véna. Na to, že bylo (jak by řekla Dagmar Honsová) zamračeno, občas přeháňky, docela obstojná účast.

Sešli jsme se na zastávce MHD U Sportu a pokračovali ke kostelu sv. Havla. Původně goticko - renesanční, v 18. století přestavěný na barokní, sloužil jako kostel hřbitovní. Ze hřbitova je po rekonstrukci park, ale je zde zachováno mnoho zajímavých náhrobků. Například Krajíře z Krajířova, hraběte Neuberka nebo matky Bedřicha Smetany, Barbory Smetanové. Také je zde náhrobek "latinské babičky", ale o té někdy příště.

Po prohlídce jsme pokračovali přes Staroměstské náměstí k Boleslavskému hradu. Původní hrad pochází z druhé poloviny 10. století, ale současné základy jsou z přelomu 15 a 16. století. I tento hrad má pohnutou historii, ale o té se rozepíši v jiném příspěvku.

Trochu vidící si na nádvoří mohli prohlédnout výstavu obrazů Bedřicha Kavánka, představujících Mladou Boleslav ze začátku 20. století.

Mírně unaveni jsme se přesunuli do cukrárny Na Míráku. Zde jsme se posílili dobrou kávou, probrali vše možné i nemožné a poté se rozešli do svých domovů.

 

Ivan Tůma.


Obrázky