"Brýlovky" a kreslené hmatové vtipy na výstavě v Jeseníku

Publikováno 21.05.2018 12:29 Filgasová Dagmar


Obrázek
Začíná: 02.05.2018
Končí: 31.05.2018
Kde: Jeseník

VÝSTAVA „NEVIDĚT NEZNAMENÁ NEVNÍMAT“

Ve středu 2. 5. 2018 v 17 hodin proběhla vernisáž fotografií prakticky nevidomého autora, pana Lubomíra Pavelčáka z Ostravy. Výstava je pořádána v rámci 24. ročníku festivalu „Dny umění nevidomých na Moravě“. Cílem festivalu je představení profesionálních umělců z různých oborů – výtvarníků, fotografů, herců a hudebníků. Výstavu pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, oblastní odbočka Jeseník ve spolupráci s MKZ Jeseník, za finanční podpory Ministerstva kultury, Olomouckého kraje a města Jeseník. Výstavu je možné navštívit v průběhu celého měsíce května ve výstavní síni Informačního centra Katovna v Jeseníku. Součástí výstavy je informační koutek o službách SONS ČR, z. s. a konkrétní činnosti jesenické odbočky.

Fotograf Lubomír Pavelčák si kvůli svému postižení s nadsázkou říká Lichoočko. Od dětství trpí vážným onemocněním zraku, místo jednoho oka má akrylátovou protetiku a na druhém 18 dioptrií s vadou sítnice. Fotoaparát začal používat jako nutnost, když se potřeboval na cokoliv podívat. Nyní je pro něj fotoaparát neoddělitelnou součástí.

I když vidí opravdu velmi rozmazaně, dokáže fotit krásné a neobvyklé fotografie, kterým říká „cwaky“. Jeho typickým rukopisem jsou tzv. „brýlovky“, které vytváří skrz své brýle a kterými zaujal v poslední době i odbornou porotu různých soutěží. Za své fotografie získal Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje a také zvítězil v soutěži Vládního výboru pro postižené občany Život bez bariér.

Na vernisáži se nás sešlo okolo dvaceti účastníků. O hudební zážitek se postaral hrou na kytaru pan učitel ZUŠ v Jeseníku, Mgr. Jiří Svoboda, se zpěvem svého studenta (našeho člena) pana Zdeňka Janečka. Zpestřením bylo občerstvení, které zajistili členové středečního klubu vaření. Velké díky všem, kdo se podíleli na přípravě této vernisáže.

Doprovodným programem výstavy fotografií pana Lubomíra Pavelčáka je výstava kreslených vtipů s názvem „Vidění nevidění – i vidění“ (ve slovenštině „Videnie nevidenia – i videnia“) – s podtitulem „Humor o lidech, kterým zrak úplně či částečně chybí, ale i o zraku jako takovém“. Díla nám zapůjčil pan Josef Zbranek, ředitel SINA Nitra, n. o. (Strediska integračných aktivit pre zrakovo a viacnásobne postihnutých občanov). Vtipy pochází z 1. ročníku soutěže z roku 2017 na Slovensku. Zadáním soutěže byl kreslený humor na téma zrakového postižení, soutěže se zúčastnilo 99 autorů ze 32 zemí světa. Část děl byla vyvedena v reliéfu, ke každému obrázku je popis v Braillu a v černotisku.


Obrázky