Botanická zahrada

Publikováno 09.05.2023 07:40 Odbocka Brno


V sobotu 29. dubna odpoledne jsme se ve skupince cca deseti členů SONS vypravili na komentovanou prohlídku skleníků Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty MU v Brně.
   U vchodu nás přivítala milá pracovnice botanické zahrady, paní Novotná, která naši skupinku po sklenících provázela. Nejdříve nás zavedla do skleníku tropických rostlin, kde nás na úvod stručně seznámila s historií této botanické zahrady. Poté jsme přistoupili k samotné prohlídce.
   Ve vysoké vlhkosti a vysoké teplotě vzduchu zde rostou banánovníky (s obrovskými, na omak hlaďounkými listy), dále cukrová třtina, kakaovník, bavlník, kokosové palmy a kávovník, který jsme si mohli osahat, protože jde o keř přibližně „jen“ metr vysoký. Osahali jsme si jeho krásně tvarované listy i kulaté „tobolky“ ukrývající kávové boby.
Poté nám paní průvodkyně dala osahat plody rostlin, jež nás právě obklopovaly, takže jsem si poprvé v životě osahala například kulatý chomáček surové bavlny. Vzácností tropického skleníku, zahrady vůbec, potažmo vzácností všech botanických zahrad světa je Viktorie královská - největší leknín světa. Ke zvláštnostem této rostliny patří třeba i to, že vykvétá pouze na dvě noci v roce. Dalším skvostem této botanické zahrady je vzácná wolemie - endemicky vyskytující se jehličnan, který je umístěn ve zdejším skleníku subtropů.
   Druhý skleník byl neméně zajímavý: nacházejí se v něm kapradiny a cykasy - rostliny příbuzné kapradinám, které svými zpeřenými listy připomínají spíše palmy. K osahání tu jsou různé kapradiny (od Maličkých vranečků, které se vejdou do dlaně, přes větší kapradí keřovité formy, mnoho druhů asplénií a ledviníků, epyfitní parožnatky a také obrovité stromovité kapradiny dosahující až ke střeše skleníku). Mimo kapradin skleník nabízí úchvatnou expozici masožravých rostlin a orchidejí.
   Dále jsme pokračovali do skleníku se subtropickými palmami. Jak už název napovídá, rostou zde datlovníky a jiné palmy, například několikametrové palmy žumara a trachycarpus. Obě mají vějířovité listy a žumara má navíc na listech trny. Kromě palem jsme si mohli osahat nádhernou myrtu, pak další keře a z myrtovitých ještě voňavý blahovičník. Zajímavá na omak je také araukárie - keř s jehlicovitými listy, dále stromek či keř granátovníku s titěrnými lístečky a olivovníky s kožovitými lístky do špičky. Abych nezapomněla, najdeme zde již výše zmíněnou vzácnou wolemii.
   Ve čtvrtém skleníku rostou sukulenty a kaktusy, na které není radno sahat, co se však týče sukulentů, přišli jsme si na své: pohmatem jsem zjistila například, že agáve má krátký silný kmínek, z něhož vyrůstají v růžici mečovité listy opatřené na konci trnem. Velmi zajímavá je opuncie, jejíž deskovité listy jsou rovněž opatřeny bodlinami. Ze známějších sukulentů jsme si osahali několik nevšedních druhů tenur, kolopejek, tlustic a zvláštní druh rostliny s názvem „sedum“ s lístečky tvaru drobných prstíků.
   V posledním skleníku - skleníku bromélií jsem po hmatu poznala některé známé pokojovky: například rozličné druhy vrieseí, bilbergií, tilandsií a pichlatý ananas.
   Prohlídka botanické zahrady byla nesmírně poutavá. Jako nevidomá mám jen ojediněle příležitost prohlížet si nějaké rostliny; proto jsem dnes nadšeně osahávala vše, nač jsem dosáhla. Zajímavé bylo též zasvěcené povídání paní Novotné o světě rostlin; prostě paráda!
Děkuji tímto pořadatelům za dnešní nevšední zážitek!!!
Marie Voláková