Bílá pastelka otvírá dveře

Publikováno 16.10.2022 09:59 Novotný Karel


Obrázek

Všichni moc dobře víme, jak Bílá pastelka pomáhá zrakově postiženým v jejich těžké situaci. Nejedna lupa, mluvící telefon, nemluvící vodicí pes či rada na právním oddělení SONS je pomyslné otevření dveří, ke zvládnutí zrakového hendikepu. Já chci však mluvit o jiném a to skutečném otevření dveří.

Cestou na rekondici do Sezimova Ústí jsme se zastavili v Mladé Vožici. Po nezbytné zmrzlině jsme vyrazili na prohlídku města. Cíl byl jasný: kostel nanebevzetí Panny Marie, který byl vystaven na základech zbouraného královského hradu. Krásnou křížovou cestou stoupáme výš a výš a už se těšíme na prohlídku kostela a na vyhlídku Vožice seshora. To jsme však netušili, že kostel je zamčený a z prohlídky díky vzrostlým stromům také nic nebude.

Když jsme byli asi tak v polovině cesty, potkali jsme starší vitální dámu. „Vy se jdete podívat do kostela“, než jsme stačili říci, že ano, dozvěděli jsme se, že je zamčený a že se otvírá jen výjimečně. Než jsme stačili zesmutnit, objevil se v rukách té dámy ohromný klíč od vrat kostela. „Kostel si prohlídněte a koukněte se i na balkón“. Ještě jsme stále nechápali, co se to vlastně děje a už jsme drželi klíč v rukách my. „Až se budete vracet, tak se stavte za náměstím na faře, tam mi klíč vrátíte“. Nejspíš jsme vypadali dost překvapeni, a tak se „klíčnice“ dala do vysvětlování: „Když někdo nosí tričko Bílé pastelky, tak se mu nemusím bát svěřit klíč od kostela“. Vykoktali jsme poděkování a až ke kostelu jsme nepromluvili.

Kostel je moc krásný a je vyzdoben originálními poděkováními dětí Ježíškovi. Jeden z nich jsem si zapamatoval: „Za bratříčka ti Ježíšku děkuji, ale já si přál pejska“. Budete-li si však chtít přečíst i další vzkazy, musíte si najít, kdy je kostel otevřen nebo si vzít tričko Bílé pastelky a doufat, že potkáte … hodnou babičku.

Na tento příběh jsem si vzpomněl teď, když jsme stáli v tričku s Bílou pastelkou a dostávali jednu „třicetikorunu“ za druhou a to za žlutou, modrou, červenou, zelenou a především bílou pastelku. Ukázalo se, že Bílá pastelka kromě dveří od kostela otevírá i lidská srdce.

Děkuji všem, kteří přispěli.