Beseda o kávě

Publikováno 21.05.2019 09:25 Odbočka Uherské Hradiště


Poslední čtvrteční dubnové dopoledne jsme naši kancelář propůjčili
kouzlu chutí a vůní kávy.
O tomto lahodném a oblíbeném nápoji nám přišla popovídat
paní  Dagmar Lapčíková, z nově otevřené pražírny kávy  MaestroCafe na Hradební ulici. Přišla i se svým devítiletým synem, který ji velmi zdárně asistoval.

Při zajímavém výkladu jsme si oprášili už nabité znalosti o tomto blahodárném nápoji, ale se i dozvěděli něco nového o sběru, zpracování , pražení a konečné přípravě kávy.
Měli jsme možnost osahat si živou rostlinu kávovníku, přivonět a ohmatat vypražená i nevypražená kávová zrna, mrknout se na správnou hrubost namleté kávy na espresso a spoustu dalšího.
Samozřejmě došlo i ke "koštu". Postupně nám paní  Lapčíková se synem uvařila tři druhy káv, od  nejjemnější po nejkyselejší, která je čím dál víc u konzumentů preferovaná a to zejména v Praze.
Poradila a ukázala nám, jak si v domácích podmínkách vyrobit nejenom klasické espresso, ale i lahodné cappuccino.
V průběhu prezentace nám pak kladla kontrolní otázky, za které ti pozornější z nás byli odměněni
drobnými dárky, vztahujícími se ke kávě. Třeba čokoládovými bonbony, přáníčky nebo soupravou
na pěstování kávovníku.
Vzhledem k tomu, že naše baristka je nejen znalkyní kávy, ale i lektorkou cizích jazyků, pokusila se nás v úplném závěru naučit i pár španělských slovíček. Obávám se však, že toto její snažení na rozdíl od kávy v nás nezanechalo žádnou stopu.
A to prý káva podporuje činnost buněk mozkových!  Asi jsme ji vypili málo!


(Katka Rathúská)