Beseda na téma Radost a kde ji hledat měla úspěch

Publikováno 01.09.2023 12:31 Odbočka Šumperk


Obrázek

BESEDA NA TÉMA RADOST A JAK JI HLEDAT MĚLA ÚSPĚCH 

 

Zřejmě každý z nás si ji přeje, když ji máme, je nám zkrátka fajn. Rádi ji

sdílíme s ostatními, abychom ji násobili, nebo si ji naopak někdy můžeme nechat jen pro sebe. Víme ale, kde ji vlastně hledat a jak si z ní „ukrojit“ alespoň malý kousek, i když nám zrovna není do zpěvu?

Na toto „radostné“ téma jsme si v pátek 11. srpna v naší klubovně povídali s paní psycholožkou a terapeutkou PhDr. Danou Markovou. První část povídání byla seznamovací, představovali jsme se a sdíleli to, co nám v životě dělá radost, ale také okamžiky, které nám příliš radosti nepřinesly a při té příležitosti jsme si povídali o tom, jak jsme svoji radost znovu hledali a v čem jsme ji opět objevili. Každý z nás také obdržel malou kartičku s otázkou, na kterou jsme v rámci představování odpovídali. Na ukázku a zamyšlení některé otázky z kartiček uvádíme, třeba se někdo z vás pokusí sám pro sebe také najít odpověď:

 

  • Jsi na něčem závislý / závislá?
  • Jaký největší průšvih jsi udělal / udělala?
  • Chceš sám / sama sebe něčím odměnit a čím?
  • Co ti dodává nejvíc energie?
  • Kdybys měl / měla 100 Kč na den a měl / měla si za ně koupit jídlo, jaké jídlo by to bylo?

Po přestávce dostal každý z nás do ruky malou rostlinku a měli jsme možnost trošku „provětrat“ a procvičit naše smysly. Bylo to příjemné relaxační cvičení, když jsme se mohli soustředit jen na to, jak rostlina voní, hmatem zkoumat její lístky, klidně ji i ochutnat a kdo měl možnost, mohl se soustředit i na zrakový vjem. Ukázali jsme si, že i takhle zdánlivě jednoduché zkoumání rostlinky všemi dostupnými smysly nás může uklidnit a udělat nám radost.

Z tohoto povídání jsme všichni odcházeli odpočatí, klidní, zkrátka v pohodě. Vlastně jsme se shodli na tom, že radost, stejně jako všechny ostatní emoce, si nosíme v sobě a učíme se s nimi pracovat, někomu se to daří hůř, někomu líp.

A jestli se vám přece jen stane, že tu radost ne a ne najít, ani tak určitě nemusíte zoufat. Pomocnou ruku při hledání vám mohou podat odborníci a stejně skvělí lidé, jako je paní doktorka Marková. Za páteční povídání jí určitě patří velké poděkování.

Přejeme i vám všem, kteří jste s námi v pátek nemohli být, hodně radosti a těšíme se někdy příště na další zajímavé povídání.

 

 


Obrázky