Benefiční koncert Jakuba Kazdy a jeho přátel

Publikováno 22.10.2017 11:04 Odbočka Jičín


Obrázek

Benefiční koncert Jakuba Kazdy a jeho přátel

     Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, z. s., oblastní odbočka Jičín uspořádala první hudební koncert, a to v sobotu 14. října 2017 od 17 hodin.

     Spolu s programem, se rozdával také letáček, do nově otevřeného ateliéru „Pod lucernou“ malíře a člena naší organizace Lukáše Černého.

     Večerem provázela předsedkyně SONS oblastní odbočky Jičín, Lucie Strašíková a Mirek Kazda.

     Benefiční koncert byl pořádán ve spolupráci s místním K-klubem. Rádi bychom touto cestou poděkovali paní ředitelce Mgr. Lence Vackové za její vstřícnost a pronájem sálu na tento večer. Naše velké díky patří také tomu, který nám pomohl při veškeré organizaci tohoto benefičního koncertu nejvíce, Ing. Mirku Kazdovi.

     Koncert se konal k Mezinárodnímu dni bílé hole, který byl 15. října. Tento den jsme si také připomněli ve středu 11. října veřejnou sbírkou Bílá pastelka.

     Naše organizace zajišťuje velkou škálu služeb pro osoby nevidomé a slabozraké, ale také velmi rádi představujeme široké veřejnosti zrakově postižené, kteří umí skvělé věci – nebojí se ukázat světu, že jsou skvělými umělci. Proto jsme si jednoho z nich představili, byl jím Jakub Kazda. Sami jste se mohli přesvědčit o jeho pěveckém umění.

     Pár slov o účinkujícím: Jakub Kazda se věnuje zpěvu od svých 10 let. V roce 2007 vydal Jakub své první sólové CD, kterému dal název „Zpěvem ke štěstí“. Další hudební nosič nahráli společně s Přáteli muzikanty a zpěvačkou Petrou Zelingerovou a nese název „Světlo ve tmách … možná ještě žije“. Název byl použit z textu vlastní (autorské) písně „Sedm divů světa“, která vznikla na Olympské riviéře v Řecku a je úvodní písní celého CD. Na uvedeném nosiči je i řada dalších jejich vlastních písní, ke kterým text i hudbu složil Jakub se svým otcem.

     Kapela „Jakub KAZDA & Přátelé“ hraje a zpívá ve stejném složení již téměř 10 let. Za tu dobu se zúčastnili řady různých koncertů, festivalů a vernisáží. V současné době Jakub Kazda studuje zpěv na Konzervatoři Jana Deyla v Praze.

     V první části zazpíval Jakub Kazda pět písní sám. Poté následovala patnáctiminutová přestávka, kterou mohli hosté využít k občerstvení.  V druhé části programu se k Jakubovi připojili jeho přátelé. Petra Zelingerová přidala druhý hlas a hru na rytmické nástroje. Jan K. Čeliš se chopil smyčce a na své housle vystřihl nejedno sólo. Ani kontrabas Zdeňka Vágnera nezůstal v pozadí a dočkal se své skladby, kde hrál prim. Tatínek Jakuba, Mirek Kazda, doprovodil zpívajícího Jakuba na kytaru a foukací harmoniku. Také jsme si společně zabroukali písně „Jezdím bez nehod“ a „Převez mě, příteli“.

     Na závěr paní předsedkyně poděkovala za krásný koncert, který si pro nás připravili, a předala Jakubovi dar. Jakubovi ještě jednou děkujeme a těšíme se na další koncert. 

 

Ing. Lucie Strašíková

předsedkyně SONS ČR, z. s.

oblastní odbočka Jičín


Obrázky

Jakub Kazda & Přátele v sále K - klubu Jakub Kazda & Přátele v sále K - klubu
Jakub Kazda & Přátele Jakub Kazda & Přátele
Jakub Kazda & Přátele Jakub Kazda & Přátele
Jakub Kazda Jakub Kazda
Petra Zelingerová a Jakub Kazda Petra Zelingerová a Jakub Kazda
Ing. Mirek Kazda, Petra Zelingerová a Jakub Kazda Ing. Mirek Kazda, Petra Zelingerová a Jakub Kazda
Jakub Kazda & Přátele Jakub Kazda & Přátele
Jakub Kazda & Přátele Jakub Kazda & Přátele
Jakub Kazda & Přátele Jakub Kazda & Přátele
Jakub Kazda & Přátele Jakub Kazda & Přátele

 


Video


Jakub Kazda - Stars