Belgické vafle ze SONSu
Výroba vaflí se datuje od počátku 14. století. V té době to bylo obvyklé jídlo v belgických vesnicích pro chudé lidi, aby oslavili konec sklizně. Těsto pekli na železe z jednoduchých surovin: mouka, vejce, mléko, tuk a cukr. Typ a velikost vaflí závisela na bohatství obce a také na produktech pěstovaných v dané oblasti. V minulosti se vafle jedly jen dvakrát do roka: na masopustní úterý a Nový rok.
A u nás se vafle pekli v přístroji k tomu určeném - vaflovači a každý z přítomných, s různým stupněm zrakové vady se podílel na jejich přípravě. Proto jsme zvolili jednoduchost a rychlost přípravy. Odbourali jsme vážení, suroviny se měřili odměrkou, těsto se ručně našlehalo. Sice ty pravé, belgické vafle jsou pouze posypané cukrem, ale u nás tomu bylo krapet jinak. Každý z přítomných si tu svou sladkou, křupavou dobrotu nazdobil dle libosti a chuti čerstvým ovocem a šlehačkou.