Barevná tma očima místostarosty Petra Poláčka + FOTO

Publikováno 28.03.2018 10:58 Vidmarová Běla


Obrázek

Barevná tma

Ve čtvrtek 22. března 2018 proběhl ve Společenském centru v Dobrušce další ročník Barevné tmy - pořadu, který si vytyčil za úkol přiblížit problematiku nevidomých spoluobčanů majoritní společnosti. Nutno doplnit, že Barevná tma nejenže přibližuje obě uvedené komunity, ale napomáhá jejich sblížení, prolínání. Velkou zásluhu na tomto konání má pořadatelka a duchovní matka pořadu Renata Moravcová. Tato energická žena se ujala již potřetí organizace této akce. Tentokrát měla k ruce moderátora z Hradce Králové Tomáše Chmela. Oba velice nenásilně a poutavě provázeli programem skoro celý zaplněný hlavní sál dobrušského kina. Pozitivní energie byla ve vzduchu doslova cítit.

Účinkujícími byli jak koukavci, tak i nekoukavci. Kdo tato slova nezná, tak jimi s trochou nadsázky označuje Renata vidomé a nevidomé občany. Děti z mateřské školy Za univerzitou zatančily na téma Kostičky, mažoretky ze základní školy Fr. Kupky připravily jedno standardní vystoupení za svitu reflektorů a dvě vystoupení ve tmě se svítícími pomůckami.
Děvčata ze základní umělecké školy zatančila variace na moderní téma. Eliška Koblásová zazpívala přesvědčivě dvě písničky ze svého repertoáru. Taneční skupina Akcent pod vedením Martina Odla předvedla vystoupení v klasickém i latinsko-americkém rytmu.
Za nekoukavce vystoupili dětští interpreti Světlana Mokrá a Pavel Minařík ve hře na klavír.
Pavel zahrál i jednu skladbu, jejímž je sám autorem. Publikum zaujala i bratrská dvojice Martina a Tomáše Čejkových. Škoda, že se nemohli prezentovat i další dvě děti, Marek Mošna a Pavel Diblík, které na poslední chvíli zchvátila chřipka.
V rámci pořadu Renata postupně zvala na podium tzv. „srdíčkové“ lidičky. Tak sama označuje přátele a kamarády, kteří jí každý svým způsobem pomáhají při pořádání různých akcí a napomáhají tak k uskutečňování jejího hlavního cíle, jímž je začleňování nekoukavců mezi koukavce. Na podiu se tak postupně v minirozhovorech představili paní Jana Trubáková, vedoucí Kulturního střediska města Letovice, veterinární lékař Stanislav Počta s manželkou Luizou, koordinátorka  ankety Žena regionu Marie Heřmánková, místostarosta Dobrušky Petr Poláček, bývalý starosta Dobrušky a zastupitel Petr Tojnar, který je zároveň i členem Klubu držitelů vodicích psů a zastupitel Dobrušky Pavel Štěpán.
Vrcholem večera bylo taneční vystoupení paní Renaty s Rudou Čtvrtečkou z Akcentu. Variace na 4 tance se skutečně vydařily, dvouměsíční společné treninkové úsilí o jejich sladění přineslo své úspěšné plody.
Během večera vložili návštěvníci do kasičky celkem 10 846 Kč. Tyto finanční prostředky pomohou zrakově postiženým dětem, ale i dospělákům. Paní Renata za ně moc děkuje.
Byl to vskutku povedený pozitivní večer.

Jediným trochu smutným návštěvníkem veřera zůstal snad pouze Renatin věrný společník Xanto, protože měl po celou dobu představení přidělené místo v první řadě mezi publikem  a nemohl tak Renatě pomoci na podiu. Tak si aspoň párkrát vesele i smutně zaštěkl a zakňučel.


Petr Poláček, místostarosta


Obrázky