BYLI JSME V SEMiTAM

Publikováno 10.06.2017 19:08 Odbočka Havlíčkův Brod


 

   Obstoupili jsme velký pracovní stůl, který zabíral většinu místnosti. Různé nástroje a zařízení, kusy lepenky a archy papíru, zvláštní vůně lepidel a ostatních používaných látek. Okukovali jsme a osahávali jednotlivé části a polotovary výrobků- dárkových krabiček na medaile a plakety, jaké dostávají například vítězové novinářské ankety, každoročně vyhlašované v Havlíčkově Brodě, zápisníků a bloků atd. Postupně jsme si předávali a prohlíželi, jak výrobky vznikají, pohladili jsme jemný samet na polepování krabiček, ocenili klasické, praktické textilní záložky, které dříve byly samozřejmou součástí každé knihy. Dokáží tu vyrobit a svázat kroniku, opravit knihu, přešít vazbu, zhotovit desky. Na objednání dodají například reklamní firemní zápisníky a bloky.

   Ve vedlejší místnosti jsme obdivovali různé originální zápisníky v několika provedeních, s krásnými obrázky na titulní straně. Šikovné ruce zdejších zaměstnanců opravdu dokáží ze zdánlivě jednoduchých věcí stvořit krásné a praktické předměty. Úžasné je i to, že v této dílně dostávají možnost zaměstnání a výdělku lidé, kteří jinak práci těžko dostávají- maminky na mateřské dovolené mohou chodit pouze na zkrácený úvazek, šanci mají i lidi se zdravotním postižením či v obtížné sociální a společenské situaci. Z toho vyplývá i název dílny, SEMiTAM. Občas se tito lidé dostávají do složitých problémů a tato dílna jim pomůže je řešit.

   Zaměstnankyně se s námi přibližně po hodině rozloučily a nám se popravdě z toho zajímavého místa ani moc nechtělo odcházet, mírný deštík se venku zatím změnil v opravdový liják.

   Je možné a pravděpodobné, že se do dílny ještě někdy vrátíme a zkusíme si sami vlastnoručně něco vyrobit.

   Až ulicí Na Valech půjdete, všimněte si nenápadného označení s názvem firmy. Možná tam naleznete inspiraci na originální dárek…