BESEDA BESIP

Publikováno 01.12.2022 10:57 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

Velmi záslužnou činnost v oblasti prevence a dopravní výchovy již 55 let zabezpečuje organizace, kterou známe pod zkratkou BESIP. A právě krajskou koordinátorku BESIPu pro Kraj Vysočina, paní Veroniku Vošickou Buráňovou, jsme pozvali na přednášku a besedu do klubu naší odbočky v pondělí 7. listopadu.

Když se energická a usměvavá mladá žena ujala slova, hned bylo jasné, že svoji práci vykonává s obrovským zaujetím a dokonalou odborností. Problematiku dopravní situace přímo v Havlíčkově Brodě i okolí velmi dobře zná, a když někdo z přítomných jmenoval konkrétní čtvrť nebo ulici, ihned dobře věděla, o co jde. Hovořili jsme o problémech se sdílenými koloběžkami a elektrokoloběžkami, o neukázněných cyklistech, o pravidlech na cyklostezkách, o bezpečnosti dětí, přepravovaných ve vozidlech. Paní Vošická Buráňová uvedla i příklady nedořešené legislativy, které mají dopad na bezpečnost chodců a právní řešení případných nehod. Odpověděla na mnoho konkrétních dotazů, uvítala připomínky a osobní zkušenosti. Besedu s námi prý bere tak trochu jako odčinění určitého dluhu, který vůči skupině zdravotně postižených účastníků dopravy pociťuje. Požádala nás, abychom o možnosti setkání s ní informovali další kolegy ze spolku, což jsme neprodleně a rádi učinili. Na závěr jsme ještě byli obdarováni reflexními páskami a nákupními taškami. Známý slogan „vidět a být viděn“ mohou mnozí z nás splňovat pouze z poloviny, proto je to BÝT VIDĚN tak důležité.

Paní Veronika přednáší často a výborně, a my jsme opravdu ocenili její bezprostřední, naprosto srozumitelný a hlasitý projev, kde nechyběl vtip a zajímavé zkušenosti. Po téměř dvouhodinovém setkání jsme jí poděkovali a je velmi pravděpodobné, že naše společnou schůzku v budoucnu zopakujeme.