Autogramiáda knihy Nabu, Nelsie a škola pro superpsy nevidomé autorky Stanislavy Krajíčkové

Publikováno 24.08.2022 15:40 Odbočka Vsetín


Obrázek

Autogramiáda knihy Nabu, Nelsie a škola pro superpsy nevidomé autorky Stanislavy Krajíčkové

Horko, vedro a výheň. Chlupatí živí pomocníci s vyplazenými jazýčky zvědavě pozorovali hemžící se děti z příměstského tábora. K-klub vsetínské knihovny přivítal vodícího psa Cedrika se svým pánem Vladimírem Krajíčkem a prakticky nevidomou autorku knihy Nabu, Nelsie a škola pro superpsy Stanislavou Krajíčkovou. 34 dětí pozorně naslouchalo vyprávění o práci vodícího psa, zatímco Cedrik nehnutě ležel u nohou svého pána. Jakmile program dospěl do bodu předvedení pejska, Cedrik vyskočil a cinkot rolničky upozornil na jeho pohyb. Vzorně předváděl své dovednosti na povel svého pána, přičemž občas neodolal přičichnout k  plyšovým hračkám. Děti se zvědavě dotazovaly na zajímavosti ze života vodícího psa a jejich štěbetání bylo přerušeno čtenou ukázkou kapitoly ze zmíněné knihy. Na závěr se kolem pejska napřahovaly dětské ručičky ve snaze zachytit a pohladit jeho jemnou srst.

Na náměstí před knihovnou se mezitím připravilo podium a stánky, v nichž se  v horkém odpoledni odehrávalo představení pomůcek pro život nevidomých vsetínské odbočky SONS a vsetínské knihovny. Dorazili další vodící pejsci se svými pány či paničkami a všichni se shlukli do stínu pod koruny stromů a na sluníčku defilovali vodící pejsci se zvukovým komentářem moderátorky. Návštěvníci se zvědavě dotazovali na život s vodícím pejskem a potěšil nás zájem o zakoupení knížky Stanislavy Krajíčkové, která do knížek  vepisovala své věnování.

Skupina nevidomých hudebníků a zpěváků Kyklop band dorazila svým trambusem a po nezbytném doplnění tekutin na podiu hrála a zpívala známé populární melodie a písničky. Tleskání posluchačů se ozývalo rovněž z nedalekých zahrádek restaurací a  publikum se také usadilo na schodech knihovny. Teploty přesahující 30 stupňů celsia se staly limitující pro  další setrvání na rozehřátém náměstí, avšak potlesk a veselé výkřiky neustále povzbuzovaly hudebníky a zpěváky k dalšímu výkonu.

Den s vodícími psy, krásnou knihou Stanislavy Krajíčkové a skupinou Kyklop band se vydařil a zcela jistě podobný program uspořádáme i v dalších letech. Občané a návštěvníci města Vsetín měli možnost poznat život s našimi chlupatými pomůckami a věříme, že je náš program vnitřně obohatil.

Dagmar Filgasová

 

 


Obrázky