Alternativní způsob přípravy kávy

Publikováno 15.08.2023 03:00 Odbočka Kyjov


Obrázek

Bylo jich celkem sedm. Ve všech jsme připravili kávu do termosek, určenou k ochutnávce. Každou pomůcku, kterou podomácku lze snadno výtečnou kávu připravit za dodržení několika zákonitostí – správná hrubost mletí, správný čas k louhování měli naši členi možnost poznat detailně rukama. Z těch známějších to byla džezva, French Press, nám známy jako kafetier či Moka konvička. Z modernějších pomůcek jsme představili málo známý Dripper- a AeroPress. Rozdíl mezi nimi je zásadní. Zatímco  v Dripperu káva překape bez působení vysokého tlaku, v Aero Pressu se kombinuje filtrování kávy přes papír a použití tlaku. Nevynechali jsme ani ukázku automatických, pákových či kapslových kávovarů s poukázáním na jejich přednosti či nedostatky.
Nešlo jenom o pomůcky k přípravě kávy, ale zaměřili jsme se i na porovnání kvality mletí na elektrických či ručních mlýncích, elektrických či ručních napěňovačů mléka.
V závěru jsme připravili pravé řecké Frappé. Naším cílem bylo tyto možnosti zrakově postiženým lidem představit a obohatit jejich jak chuťové buňky, tak povědomí o dostupnosti těchto pomůcek na trhu.


Obrázky

Připraveny mlýnky, pěnovače mléka, pomůcky, kávovary, termosky s připravenou kávou a kelímky k ochutnávce Připraveny mlýnky, pěnovače mléka, pomůcky, kávovary, termosky s připravenou kávou a kelímky k ochutnávce
Džezva Džezva
French Press, French Press,
Moka konvička Moka konvička
Dripper Dripper
AeroPress AeroPress
Ochutnávka Ochutnávka
Pákový kávovar Pákový kávovar
Frappé Frappé