Alternativní způsob přípravy kávy
Bylo jich celkem sedm. Ve všech jsme připravili kávu do termosek, určenou k ochutnávce. Každou pomůcku, kterou podomácku lze snadno výtečnou kávu připravit za dodržení několika zákonitostí – správná hrubost mletí, správný čas k louhování měli naši členi možnost poznat detailně rukama. Z těch známějších to byla džezva, French Press, nám známy jako kafetier či Moka konvička. Z modernějších pomůcek jsme představili málo známý Dripper- a AeroPress. Rozdíl mezi nimi je zásadní. Zatímco v Dripperu káva překape bez působení vysokého tlaku, v Aero Pressu se kombinuje filtrování kávy přes papír a použití tlaku. Nevynechali jsme ani ukázku automatických, pákových či kapslových kávovarů s poukázáním na jejich přednosti či nedostatky.
Nešlo jenom o pomůcky k přípravě kávy, ale zaměřili jsme se i na porovnání kvality mletí na elektrických či ručních mlýncích, elektrických či ručních napěňovačů mléka.
V závěru jsme připravili pravé řecké Frappé. Naším cílem bylo tyto možnosti zrakově postiženým lidem představit a obohatit jejich jak chuťové buňky, tak povědomí o dostupnosti těchto pomůcek na trhu.
Obrázky