Aktivitou ku zdraví

Publikováno 17.05.2022 18:00 Odbočka Příbram


Obrázek

To věděli ve starověkém městě Sparta již dávno. Proto i my se v naší klubovně scházíme pravidelně každé úterý a cvičíme série cviků pro zdraví. Schází se především členové staršího věku a tak jsme cvičení nazvali Fit senior.

Tato cvičení na naší odbočce probíhají již mnoho let a členové si to nemohou vynachválit. Během korona krize se nekonala. Klienti sice dostávali cvičení nahraná na CD a mohli si cvičit doma, nicméně většina z nich se nakonec přiznala, že to nedělali, protože je pro ně důležité, že se u cvičení mohou sejít, popovídat si a pak zacvičit společně.

Poté co jsme cvičení obnovili v plné šíři, si klienti pochvalují, že jsou v mnohem lepší kondici, hybnost končetin je lepší a pokud jediný týden vynechají, je to hodně znát. Výsledky tedy mluví za vše a klienti se tak snaží chodit opravdu pravidelně.

V této snaze jsme se je rozhodli podpořit a z prostředků dotace středočeského kraje jsme zakoupili hned několik pomůcek. Patří mezi ně například podložky na cvičení a jógu, posilovače prstů rukou a nohou a v neposlední řadě nejvíce oblíbené balanční podložky.

Každé cvičení je zakončeno několika minutovou relaxací, při níž se člověk ponoří do sebe a své mysli, vnímá jen své tělo a jeho potřeby. Po relaxaci je ještě častokrát příjemné si masážními míčky promasírovat končetiny. Naše lektorka Lucie je taktéž fyzioterapeutka a tak našim členům dokáže poradit spoustu triků a cviků pokud je trápí nějaká bolest či neduh. Do dalšího cvičení za týden se problém, pokud nezmizí, zlepší.

Pravidelné cvičení Fit senior následuje neméně pravidelné posezení v sociálně právní poradně. Zde si, opět nad kávou a zákuskem, povídáme o aktuálních právních či sociálních tématech, které jsou v našem světě na pořadu dne. Pokud takové téma není, ptám se našich členů, jaké téma by je zajímalo a do příště jej zpracuji a prezentuji jim řešení. A pokud ani zde inspiraci nenaleznu, představím obvykle aktuální téma ze sociálně právní poradny v Praze či prezentuji některý ze starších článků z této naší pražské poradny. Klienti jsou tak neustále vzděláváni v sociálně právních tématech a vedeni k tomu aby se uměli v těchto tématech alespoň v základu orientovat, či aby věděli, kde se o tématu dozvěděli a dokázali se doptat na podrobnosti.

Andrea Hlaváčková


Obrázky

Cvičíme na zemi. Cvičíme na zemi.
Cvičíme v sedě. Cvičíme v sedě.
Cvičíme i ve stoje :) Cvičíme i ve stoje :)