4 ÚSPĚŠNÁ VYSTOUPENÍ RADKA ŽALUDA NA JESENICKU

Publikováno 04.10.2022 17:49 Odbočka Jeseník


Obrázek

Ve čtvrtek 29. 9. v 10 h. nás přivítalo milé a početné publikum Domova pro seniory v Javorníku. Klienti i zaměstnanci domova měli možnost zaposlouchat se do autorských písní napsaných přímo pro Radka, písní českých velikánů i tradičních lidovek. Závěr vystoupení patřil písničkám na přání, do jejichž zpěvu se zapojilo mnoho přítomných. Dojetím ukápla nejedna slzička. Radkovo hodinové vystoupení bylo odměněno bouřlivým potleskem. Osobní poděkování a focení se „zpěvákem z televize“ nebralo konce.

Po zasloužené pauze na oběd následoval tentýž den ve 14.30 h. koncert pro Domov pokojného stáří sv. Františka v Javorníku. Publikum již netrpělivě očekávalo příchod zpěváka. Babičky i dědečci byli vyparádění, naplněni očekáváním něčeho velkého. Výběr písní se nesl v podobném duchu jako v předchozím domově. Opět zazněly písničky na přání a třpytily se slzy dojetí. Paní na invalidním vozíčku byla z Radkova vystoupení tak nadšená, že šeptala paní pečovatelce do ucha: „Kdybych měla nohy a mohla tancovat, tak bych to tady úplně zbourala!“ Radkovi tato hlasitá šeptanda neunikla a neodpustil si vtip: „Na tuto větu nemůžu reagovat jinak, než že se těším, až složím píseň s názvem Vidím tě přicházet.“ Podobných vtípků se během koncertu podařilo vícero a přispěly k veselé atmosféře koncertu. I ve zdejším domově se koncert vydařil.

V pátek 30. 9. úderem 9 h. ranní zahájil Radek Žalud koncert pro 70 studentů 7. ročníku základní školy v Jeseníku. Zahájení koncertu se zúčastnila i starostka města Jeseník, paní Zdeňka Blišťanová, která se přišla osobně pozdravit se zpěvákem a studenty školy. Hodinové hudební vystoupení Radek proložil povídáním a sdílením zážitků ze života se zrakovým postižením. I na školním koncertě zazněly písně na přání, tentokrát skladby současných zpěváků a muzikálové melodie. Byl čas i na zodpovězení dotazů z řad publika. Po koncertě se studenti účastnili workshopu, na kterém si mohli vyzkoušet práci s pomůckami pro zrakově postižené a společenské hry upravené pro nevidomé. Vše bez kontroly zraku. Nejvíce zaujala chůze s bílou holí a možnost napsat si své jméno v Braillově písmu na Pichtově psacím stroji.

Po nezbytné pauze na oběd jsme se přesunuli do Domova seniorů Centra sociálních služeb v Jeseníku. Ve 14.30 h. se domovem rozeznělo hodinové pásmo písní různých žánrů i autorů. K mnohým se klienti přidávali svým zpěvem nebo vytleskáváním rytmu. Radkovo vystoupení bylo odměněno bouřlivým potleskem. Po velmi vydařeném koncertě byl Radek ještě chvíli k dispozici a přítomným zodpovídal nejrůznější dotazy. Tohoto koncertu se zúčastnili i členové jesenické odbočky SONS.

Všechny koncerty Radka Žaluda se uskutečnily v rámci 28. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, za finanční podpory Olomouckého kraje a města Jeseník.  


Obrázky