28 ročník slavnostního koncertu ve Španělském sále Pražského hradu

Publikováno 11.12.2023 17:08 Odbočka Jablonec nad Nisou


Obrázek

Letos se konal již 28. ročník slavnostního koncertu u příležitosti Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením. Pořadatelem byla jako vždy Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR a pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla. Jako obvykle se koncert konal ve Španělském sále Pražského hradu. Před zahájením koncertu byla předána cena ministra zdravotnictví za práci ve prospěch zdravotně postižených občanů a cena ministra zdravotnictví za rozvoj zdravotně sociální péče. Cenu obdrželi Pavel Biskup a Alena Goisová. Program koncertu najdete na první fotografii uvnitř příspěvku.

 

Z naší odbočky se koncertu zúčastnilo 16 členů, z toho 6 členů díky liberecké odbočce, která nám přenechala svoje vstupenky. Moc děkujeme! Koncert byl nádherný, umocněný krásou Španělského sálu. Tento sál má rozměry 47x24 m a výšku 13 m. Má velmi bohatou štukovou výzdobu a dvakrát devět oken ve dvou patrech na severní straně. Na východní straně k němu přiléhá poněkud nižší Rudolfova galerie (Německý sál). Do sálu se vstupuje z průjezdu Matyášovy brány po schodišti Plečnikovy Sloupové síně a přes Rothmayerův sál. Sál byl navržen italským architektem Giovanni Gargolim pro Rudolfovu obrazárnu jako dvoulodní se čtyřmi sloupy uprostřed. Dostavěn byl však počátkem 17. století podle plánů architekta Giovanni Maria Filippiho a dokončen možná až za Ferdinanda II.

 

Po skončení koncertu se ve foayer konal slavnostní přípitek vínem z vinařství Vinselekt Michlovský. Při tom jsme si mohli popovídat se členy jiných odboček naší republiky, což bylo velmi příjemné. Na chvilku jsme měli možnost setkat se se dvěma členy ostravské odbočky. Bohužel jsme díky časově náročnému rozvozu členů domů museli ve 22.00 hodin odjet. Děkujeme tímto dopravci panu Samkovi, jehož řidič nás bezpečně a zcela jistě odvezl tam i zpět.

 

Těšíme se již na další ročník tohoto koncertu. Vstupenek je bohužel vždy jen deset na odbočku, takže kdo máte zájem, myslete na to a za rok se přihlaste včas!

 

Autor: Zuzka Mrázová


Obrázky