26. Slavnostní koncert SONS ČR ve Španělském sále

Publikováno 13.01.2020 16:53 Šváb Radek


Obrázek

Jestliže jsem vloni, jakkoli bez ambice hudebního kritika, psal o experimentu, pak tento šestadvacátý koncert lze označit bez nejmenší pochyby za dramaturgicky vyzrálý. A věřte, není to úlitba „Sonsímu Olympu“! Již orchestrální zahájení Suitou Sv. Pavla C-dur, op. 29, č. 2 Gustava Holsta se zcela zaplněným sálem neslo radostně a vlídně. Ačkoli v zákulisí zazněly den předtím poplašné zprávy o zdravotní indispozici dirigenta, na Ondřeji Vrabcovi nebyla sebemenší indispozice viditelná nejspíš ani pod mikroskopem. A na zvuku Komorního orchestru Czech Virtuosi už vůbec ne – dojem z první položky programu byl (až na nepoučený potlesk auditoria mezi větami) bezchybný.

 

Ještě předtím ale – a neradno na to zapomínat – ministr zdravotnictví Adam Vojtěch udělil dvě významná ocenění u příležitosti Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením. Hned poté, co koncert zahájil prezident SONS, z.s. Václav Polášek. Cenu ministra zdravotnictví za práci ve prospěch osob se zdravotním postižením získala Marie Ředinová, předsedkyně pacientské organizace České ILCO, z.s. sdružující stomiky z celé České republiky. Cenu ministra zdravotnictví za rozvoj zdravotně sociální péče obdržela Šárka Slavíková, sociální pracovnice a předsedkyně spolku Amelie, z.s. Ministr během slavnostního večera ve Španělském sále Pražského hradu vyzdvihl profesionální i osobní nasazení nominovaných a ocenil jejich zásluhy v oblasti zdravotní a sociální péče.

 

„To, že se tu scházíme, pro mě znamená mnohem víc než jen předání Cen ministra zdravotnictví,“ řekl ministr mimo jiné. „Znamená to, že jsme vůči sobě vnímaví a že dokážeme ocenit záslužnou a obětavou práci ostatních. Návrhy na udělení ocenění může podat kdokoliv z nás a mě nesmírně hřeje u srdce, že jsme obdrželi tolik podnětů. Jsem rád, že se lidé v naší zemi dívají kolem sebe a vnímají to, co se v jejich okolí děje. Každý z nominačních dopisů, který nám byl doručen na ministerstvo, v sobě ukrývá skutečný příběh. Všechny jsou inspirativní a vedou k zamyšlení. Každý z nominovaných by si zasloužil být v těchto prostorách zmíněn a oceněn,“ uvedl při předávání cen ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. – Ale zpět ke koncertu.

 

Eva Blažková, sopranistka, kterou si možná pamatujete i z koncertu ke stému výročí Zory, se od té doby vypracovala na sebevědomý, barevný projev a její interpretace tří árií z díla Jana Josefa Ignáce Brentnera Harmonica duodecatomeria ecclesiastica, op. 1 byla hlubokým zážitkem. Po něm již přišla na řadu slibovaná světová premiéra skladby Andrewa Downese Koncert pro zobcovou flétnu a smyčcový orchestr.

 

Nevidomý Andrew Risdon si koncert i sám užíval, jeho projev byl hodný virtuosa jeho jména a i samotná skladba byla tou pravou, jíž mohl celý koncert gradovat. To, že ještě nad ní zazářil přídavek, jímž umělec ocenil potlesk zaplněného Španělského sálu, bylo už jen potvrzením faktu, že letošní koncert pořádaný již tradičně SONS se opravdu povedl.

 

Václav Senjuk


Obrázky

Pohled do Španělského sálu Pohled do Španělského sálu
Prezident SONS Václav Polášek a moderátor Luboš Zajíc Prezident SONS Václav Polášek a moderátor Luboš Zajíc
Ministr zdravotnictví ČR Vojtěch Adam Ministr zdravotnictví ČR Vojtěch Adam
Dirigent Ondřej Vrabec Dirigent Ondřej Vrabec
Komorní orchestr Czech Virtuosi Komorní orchestr Czech Virtuosi
Eva Blažková Eva Blažková
James Risdon s orchestrem při svém vystoupení James Risdon s orchestrem při svém vystoupení
Zleva: James Risdon, Eva Blažková, Rudolf Volejník u vánočního stomečku v Rothmayerově sále Zleva: James Risdon, Eva Blažková, Rudolf Volejník u vánočního stomečku v Rothmayerově sále
James Risdon při svém přídavku James Risdon při svém přídavku