25. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě – město Zlín

Publikováno 16.07.2019 12:11 Odbočka Zlín


25. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě připravil pro veřejnost řadu zajímavých kulturních a uměleckých přehlídek. Proběhla všechna plánovaná hudební vystoupení, divadelní představení i výstava výtvarných prací. Uskutečnila se představení zrakově postižených umělců pro konkrétní věkové kategorie (divadelní představení pro seniory v domově na Burešově, koncerty s umělecko výchovnou tématikou pro školní mládež a studenty) i akce určené široké veřejnosti (koncert v krajské knihovně nebo Zelenáčově šopě). Obdivovány byly výkony herců divadla nevidomých Verva, nevidomého kytaristy pana Jelínka, hudebního a pěveckého dua VojoDeyl a interpretační umění kytaristy Zdeňka Hradila. Díky velmi dobré spolupráci s Krajskou knihovnou F. Bartoše měla velmi dobrou úroveň i ohlas výstava zrakově postiženého fotografa Lubomíra Pavelčáka v prostorách knihovny.

V Baťově vile ve Zlíně se představitelé významných společností a firem ze Zlína mohli seznámit s mistrovským uměním slabozrakého klavíristy Petra Bazaly.

Závěrem tedy můžeme konstatovat, že jubilejní 25. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě splnil ve Zlíně cíl a očekávání organizátorů akce a přispěl důležitou měrou k obohacení kulturního života Zlína.