výlet zámek Dobříš a Svatá Hora

Publikováno 30.06.2023 14:17 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Výlet zámek Dobříš, Svatá Hora

 Opět jsme se s cestovní kanceláří  vypravili na výlet. Navštívili jsme zámek Dobříš a Svatou Horu.

První zastávka byla na Svaté Hoře u Příbrami. Svatá Hora je jedním z nejznámějších poutních míst ve střední Evropě a je to jedna z nejcennějších staveb českého raného baroka. V roce 2015 byla zrekonstruována. Během prohlídky jsme v  bazilice vyslechli varhanní koncert.

Podle legendy sošku P. Marie Svatohorské vyřezal z hruškového dřeva sám arcibiskup Arnošt z Pardubic v polovině 14. století. Chrám, který se tyčí na terase s balustrádou, obklopenou ambity a lunetovými obrazy, je architektonický skvost. Podílelo se na něm mnoho řemeslníků a řezbářů, například malíř P. Brandl a sochař J. Brokoff.

Po prohlídce jsme se autobusem přemístili do Dobříše, kde jsme nejdříve v  zámecké restauraci poobědvali. Posilněni jsme se vydali na prohlídku zámku Dobříš. Vzhledem k tomu, že zámek není celý přístupný, shromáždili jsme se v Zrcadlovém sále, kde nám paní průvodkyně popovídala o historii zámku. Poté jsme procházkou pokračovali v prohlídce části zámeckého Francouzského parku. Zde se nachází růžová zahrada, plastika ondatry, vodárna… Ve zrekonstruovaných prostorách bývalého zámeckého skleníku (Oranžérii) jsme si prohlédli několik expozic.

V původním plánu byla ještě návštěva Čapkova letního sídla u Dobříše, ale vzhledem k pokročilé době jsme po prohlídce parku a krátkém občerstvení (bylo velké vedro), pokračovali v cestě domů. Výlet se vydařil a moc se nám líbil….

                                                                                                                                                                                                            Napsala: J. Hrušková, J. Sezemská

 

 


Obrázky

zámek Dobříš zámek Dobříš
u zámku... u zámku...
zámecká zahrada zámecká zahrada
bazilika bazilika
bazilika bazilika
lunetový obraz lunetový obraz
lunetový obraz lunetový obraz