výlet - zámek Brandýs nad Labem a Stará Boleslav s Palladiem země české

Publikováno 01.05.2023 12:47 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

 

      V Brandýse nad Labem jsme navštívili zámek, původně hrad ze 14. století, který prošel bohatou historií. Po celá staletí až do roku 1918 se v něm střídali Habsburkové. Na zámku jsme si prohlédli císařské komnaty, apartmán Karla I. a jeho manželky Zity, kteří byli posledními habsburskými majiteli. Nachází se v něm i expozice uniforem a zbraní císařské kavalerie, zámecká obrazárna i rozsáhlá knihovna toskánských Habsburků.

Po příjezdu do Staré Boleslavi jsme se v místní restauraci občerstvili chutným obědem i kávičkou. Následovala dvouhodinová prohlídka baziliky svatého Václava, kostela svatého Klimenta a baziliky Nanebevzetí  Panny Marie, v níž je uloženo paladium země české, která má  naši zemi chránit. Byla to nádherná podívaná navíc vedená dvěma úžasnými průvodkyněmi. Dokázaly poutavě vyprávět o historii těchto staveb a událostech, které se v nich za staletí udály.

       V místech, kde se nyní nachází bazilika svatého Václava, stál v 10. století kostel zasvěcený svatým Kosmovi a Damiánovi. U jeho dveří byl ráno 28. 9. 935 svatý Václav zavražděn svým bratrem Boleslavem.

Byl to moc hezký výlet a kdo by chtěl vědět více, ať tam zajede, určitě to stojí zato.

                                                                                            Napsala: Eva Kopkanová


Obrázky

skupina členů odbočky skupina členů odbočky
před zámkem v Brandýse nad Labem před zámkem v Brandýse nad Labem
Palladium Palladium
monstrance monstrance
oltář oltář