výlet na hrad Kámen

Publikováno 16.07.2020 13:19 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

KONEČNĚ!

       Ty malé výlety nám moc chyběly. Už jsme si zvykli každý měsíc se sejít a vydat se za poznáváním blízkého i vzdálenějšího okolí našeho města. Tentokrát ta pauza byla velmi dlouhá, ale první prázdninový den jsme si vyjeli na letošní první výlet. Ne daleko, jen na hrad Kámen. Počasí bylo krásné, pocit volnosti bez roušek a rozestupů znásobila krása zámeckého parku i zajímavé interiéry hradu. Podrobný výklad příjemné průvodkyně nám připomněl všechny majitele  od zakladatelů až po toho posledního, jehož fotografie, které jsou snad jedinými dochovanými památkami, jsme si mohli prohlédnout. Přestože původní mobiliář se ztratil, je hrad zařízen jako šlechtické sídlo. Prohlídka začala od sklepení, kde jsme nenašli ani hladomornu, ani mučírnu, vždy sloužilo jako spižírna, a nyní je zde umístěno lapidárium. Obytná část je zařízena historickým nábytkem přivezeným z jiných hradů, je vybavena vším, co k tehdejšímu životu bylo třeba, kamny, hodinami, nádobím, knihami, nechybí ani klavír.  Navíc tam vystavují překrásné kočárky pro panenky. A tady to začalo. Takový kočárek jsme kdysi našli na půdě po prababičce…

Druhou část prohlídky jsme věnovali expozici historických motocyklů. A tady to pokračovalo. Tuhle motorku míval dědeček, na takovém skútru jezdil kolega do práce, a na své si přišli kluci, kteří s námi začínali prázdniny, a vyzkoušeli všechno, na co se smělo vlézt. Zaujaly nás nejen motorky, sidecary nebo velorex, ale i motoristické potřeby jako přilby, oblečení, zavazadla, nejstarší stroje z počátku minulého století a  historická jízdní kola.

V poledne jsme se posilnili u místního kiosku a pak jsme si šli prohlédnout park. Už při příchodu na hrad nás zaujaly mnohobarevné plochy skalniček, obdivovali jsme i další květinové záhony, nezbytné jezírko se zlatými rybkami a spoustu překrásných keřů a stromů. U těch exotických byly popisky, takže kromě příjemné procházky nám park poskytl i poučení.

A taky možnost využít trávník, na který se v mnohých parcích zakazuje vstoupit.

Náš první výlet byl sondou, jak pokračovat dál.  Všichni tvrdili, že se výlet vydařil. Přestože desítky hradních schodů daly zabrat našim nohám zlenošeným karanténou, hned jsme začali plánovat, kam se vypravíme příště.

                                                                                                                                                                                                                         napsala: J. Hanušová


Obrázky

na nádvoří na nádvoří
u jezírka u jezírka
na procházce parkem na procházce parkem