výlet do Kutné Hory

Publikováno 29.08.2023 14:42 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Dne 15. srpna se skupina členů naší odbočky vydala na dlouho plánovaný třídenní výlet do Kutné Hory. Zvolili jsme nejkratší trasu – autobusem do Havlíčkova Brodu a odtud rychlíkem do Kutné Hory.

Po příjezdu jsme si uschovali zavazadla v hotelu a vydali se na prohlídku památek. První zastávkou byl kostel sv. Jakuba, který jsme si prohlédli a chvilku obdivovali jeho bohatou výzdobu. Poté jsme se odebrali do chrámu sv. Barbory. Cestou jsme vyhledávali stín a lavičky na odpočinek a na místní vinici jsme se seznámili s pěstovanými odrůdami vinné révy.

Při nákupu vstupenek jsme obdrželi mapku a popis jednotlivých částí rozlehlého chrámu. Podle ní jsme si prohlédli celý chrám, jednotlivé kaple, oltář, kazatelnu, varhany. Pracovník informačního centra uviděl naší skupinu, zaznamenal bílou hůl a nabídl nám prohlídku haptického modelu chrámu. Nabídku jsme rádi přijali a on nám ochotně ukázal všechna patra chrámu ve 3D formátu. Bylo to úžasné.

Po prohlídce jsme se vrátili do hotelu, naobědvali jsme se a ubytovali se v předem objednaných pokojích. Po krátkém odpočinku někteří výletníci pokračovali v poznávání historických krás města. Navštívili jsme Hrádek – České muzeum stříbra.

Na druhý den jsme si naplánovali výlet do Poděbrad. Po snídani jsme odjeli vlakem do Kolína a odtud do lázeňského města. Prošli jsme si kolonádu, na které nás zaujaly květinové sluneční hodiny.  Prohlédli jsme si město, přístav, ochutnali léčivou vodu. U zámku jsme obdivovali záhony růží, které zasadili známí umělci. Unaveni jsme se vrátili a zašli jsme na kutnohorské Palackého náměstí na vynikající pizzu k večeři. Posezení nám zpříjemňovala hudba z pouličního klavíru.

Poslední den jsme měli v plánu navštívit Vlašský dvůr, který je právem nazýván „klenotem“ koruny českých panovníků. Vlašský dvůr je bývalá královská mincovna a královský palác. Vybrali jsme si prohlídku Královského paláce.

Viděli  jsme  mimo jiné audienční síň, královskou kapli s unikátní výzdobou a na závěr se podívali na krátké filmy o jednotlivých panovnících vztahujících se ke Kutné Hoře. Na chodbách jsme se e seznámili s kutnohorskými osobnostmi a historií městské správy. Prohlídka se nám velice líbila.

Poté jsme autobusem odjeli do městské části Sedlec, kde jsme se naobědvali a prohlédli si katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, což je konventní chrám bývalého nejstaršího cisterciáckého opatství v Čechách.

Odtud byl už jen kousek na vlakové nádraží, kde jsme si vyzvedli z úschovny zavazadla a vydali se na zpáteční cestu domů. Výlet se i přes úmorné vedro vydařil.

                                                                                                                                                                                        Napsaly: I. Karašová, J. Hrušková


Obrázky

Sedlec Sedlec
kašna kašna
na kolonádě v Poděbradech na kolonádě v Poděbradech
u hodin v Poděbradech u hodin v Poděbradech
kostel sv. Jakuba kostel sv. Jakuba
v chrámu sv. Barbory v chrámu sv. Barbory
v chrámu sv. Barbory v chrámu sv. Barbory
při poslechu hudby při poslechu hudby
Sedlec Sedlec