výlet Vlašim

Publikováno 10.08.2021 14:37 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Vlašim

       Po cestě zkomplikované dlouhou objížďkou nás Vlašim přivítala mírným deštíkem. Naším cílem byl tamní zámek, tak jsme se odhodlaně vydali na cestu. Modrá turistická značka a vzpomínky na dobu cestování na lince Pelhřimov - Praha, která jezdila městem kolem zámku a jeho parku, nám ukázaly cestu, kterou jsme si pro jistotu nechali potvrdit prokazatelně domorodou paní. Mezitím přestalo pršet a my jsme stáli před monumentální zámeckou bránou.

       V informačním centru nám vysvětlili trasu prohlídky, kudy máme jít, co kde uvidíme, a my jsme vstoupili do zámeckých komnat. Obdivovali jsme ze dřeva vyřezaný Blaník i s rytíři, mnoho loveckých trofejí exotických zvířat a spoustu střelných zbraní a střeliva. Expozice nazvaná S přesnou muškou ukazuje tradice střelectví a zbrojařství a vznikla ve spolupráci se známou vlašimskou firmou Sellier a Bellot. Nechybí zde ale ani tradiční exponáty ukazující každodenní život našich předků. A prohlédli jsme si i zámeckou kapli s nástropními malbami, sochami a štukovou výzdobou.

       Celou prohlídku jsme absolvovali sami, bez průvodce, takže jsme mohli postupovat svým tempem, zastavit se, když nás něco zaujalo, a sednout si, když jsme si potřebovali odpočinout. Všechny exponáty byly očíslované a byly k nim podrobné popisky. A ještě jedna poznámka: držitelé průkazky ZTP a jejich průvodci měli vstup zdarma.

       Velice jsme se těšili na zámecký park, ale hodiny a hlad nám připomněly, že je poledne. Abychom neztráceli čas, využili jsme služeb zámecké restaurace a nelitovali jsme. Posilněni vydatným obědem jsme se vydali do parku. Prošli jsme část naučné stezky, obdivovali mohutné stromy a poseděli v jejich příjemném stínu. Ze staveb rozesetých po celém parku nás zaujala především ta nejvzácnější, Čínský pavilon. Nakonec jsme  dospěli  k  názoru, že na zevrubnější prohlídku zámku a na to, abychom si skutečně užili krásu a velebnost nádherného parku, bychom potřebovali několik dní. Nás však čekala ještě obvyklá návštěva cukrárny a cesta domů. Stejným autobusem, stejnou objížďkou.

       Návštěvu vlašimského zámku a jeho parku můžeme všem vřele doporučit, i my bychom se tam rádi někdy vrátili.

                                                                                                                                                                                                                                                  Napsala: J. Hanušová

 


Obrázky

zámek zámek
čínský pavilon čínský pavilon
mapa zámeckého parku mapa zámeckého parku